Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zástupci církví podpořili příjezd křesťanských uprchlíků do Smilovic

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 18. února 2016 21:29
Zástupci církví podpořili příjezd křesťanských uprchlíků do Smilovic

Ilustrační foto - Křesťanští uprchlíci z Blízkého východu při příletu do Prahy 24. ledna (zcela vlevo Dan Drápal, inspirátor projektu)
Autor: Člověk a víra / Roman Albrecht

Ostrava - Zástupci církví a křesťanských organizací působících v Moravskoslezském kraji dnes ve společném prohlášení podpořili příjezd křesťanských uprchlických rodin, které v pátek mají přijet mimo jiné i do Smilovic na Frýdecko-Místecku. Právě v této malé obci se proti jejich pobytu postavila část obyvatel. Na schůzi zastupitelstva dali otevřeně najevo, že irácké křesťanské uprchlíky ve své obci nechtějí. ČTK prohlášení poskytla Lenka Waszutová, mluvčí Slezské diakonie, která uprchlíkům mířícím do kraje bude pomáhat.

"Rozumíme obavám mnohých lidí z rizik, s nimiž je spojena současná živelná imigrační vlna utečenců mířících do Evropy. V případě 153 křesťanských uprchlíků, jejichž příjezd do České republiky schválila vláda, je ovšem situace jiná. Tito lidé byli již před svým příjezdem do naší vlasti prověřeni českými tajnými službami i úředníky ministerstva vnitra," uvádí se v prohlášení. Zároveň připomíná, že jde o oběti islámského teroru, které byly kvůli křesťanské víře nuceny opustit své domovy a utéct do uprchlických táborů. "Ze všech lidí, kteří jsou zasaženi nepokoji na Blízkém východě, patří k těm nejpronásledovanějším," píše se v dokumentu.

Do Česka má už v pátek přiletět skupina zhruba 40 křesťanských uprchlíků, kteří kromě Smilovic budou umístěni také v Brně a u Jihlavy, kde už část iráckých křesťanských uprchlíků pobývá. Projekt organizuje a financuje Nadační fond Generace 21. Do střediska Karmel ve Smilovicích jich má být v první fázi umístěno 14, celkem by jich tam měly být tři desítky. V zařízení mají ale pobývat jen dočasně, okolo šesti až osmi týdnů. Soustředit se budou na výuku českého jazyka a poznávání české kultury. Následně se rodiny přestěhují do klasických bytů a projdou dalším asi čtyřměsíčním integračním procesem. Mezitím v ČR mají získat azyl.


Prohlášení církví najdete zde

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)