Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Praha se dnes připojí k Evropskému pochodu za práva uprchlíků

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 27. února 2016 8:39
Praha se dnes připojí k Evropskému pochodu za práva uprchlíků

Ilustrační foto: uprchlíci v Řecku
Autor: facebookový profil autora / Patrik Kaizer /fotoreporter TV Prima

Praha - Lidé z více než 100 měst z 23 zemí světa se dnes připojí k Evropskému pochodu za práva uprchlíků a migrantů a budou žádat o umožnění jejich bezpečné cesty do Evropy. Kromě evropských měst se připojí také lidé z Turecka, USA (New York), Kanady (Vancouver) a Izraele (Tel Aviv). Českým pořadatelem je Studentské hnutí pro solidaritu, platforma studentů, která funguje od října 2015.

Akce začne v Praze v 11 hodin, kdy na Staroměstském náměstí zazní projevy řečníků. Pozvání přijali ti, kterých se válka na Blízkém východě přímo dotkla, tedy Syřané, vedle nich vystoupí zástupce Multikulturního centra. Po projevech bude pochod pokračovat Kaprovou ulicí přes Mánesův most na Kampu, kde bude akce zakončena symbolickým posláním papírových lodiček s přáním po Vltavě.

Podle oficiálních statistik loni zemřelo během cesty na moři 3 771 lidí, jen za letošní rok již bylo registrováno
410 mrtvých. Toto číslo stále roste, připočteme-li ty, kteří beze stopy zmizeli pod vodou a více než 10 000 dětí, jež se podle některých zdrojů ztratily po vstupu do Evropy. Cílem pochodu je vyzvat evropské vlády k zajištění bezpečné cesty pro všechny, které z domu vyhnala válka a konflikty. V této situaci se na celém světě nachází více než 60 milionů lidí, přičemž do Evropy se jich v roce 2015 uchýlilo kolem milionu.

Organizátoři akce po dopoledním pochodu zvou i na shromáždění na podporu žižkovského Autonomního sociálního centra Klinika, která začne ve 14 hodin na zahradě Kliniky (Jeseniova 60, Praha 3).

Studentské hnutí pro solidaritu se snaží vstupovat do veřejného diskurzu o uprchlictví prostřednictvím besed na středních školách, přednáškách na vysokých školách, kulturními akcemi (výstava, koncerty) a online encyklopedií migrace. Propojuje odborníky (politology, religionisty, arabisty, historiky) s dobrovolníky z Balkánu, z detencí, z Hlaváku a vysílá je na debaty do škol. Nejširší základna je v Praze, kde se na činnosti Hnutí podílí mezi dvaceti a třiceti lidmi, menší buňky vznikají od ledna 2016 v dalších univerzitních městech.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 134)