Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Egypt stanovil pravidla pro stavbu kostelů, má řadu omezení

Ze světa / juml / ČTK / 31. srpna 2016 8:29
Egypt stanovil pravidla pro stavbu kostelů, má řadu omezení

Káhira, hlavní město Egypta
Autor: Wikipedia.org / Francisco Anzola / Creative Commons

Káhira - Egyptští poslanci v úterý odsouhlasili první zákon, který stanovuje pravidla pro výstavbu kostelů. Křesťané žijící v zemi dlouhá léta doufali, že podobné nařízení uvolní časté restrikce ze strany úřadů. Kritici zákona ale tvrdí, že i nový zákon v sobě zakotvuje pouze omezení, uvedla agentura AP.

Výstavba kostelů je již dlouhá desetiletí jednou z nejcitlivějších otázek v Egyptě, kde deset procent z 90milionové populace tvoří křesťané. Konzervativní muslimové odmítají cokoli, co by mohlo představovat ohrožení pro, jak to oni nazývají, "islámský charakter" země.

Místní úřady proto často odmítají vydat povolení pro výstavbu nových kostelů, bojí se totiž protestů konzervativních muslimů. Právě kvůli tomu křesťané často kostely budují nelegálně nebo je zřizují z jiných budov, což často vyvolává nepokoje a útoky ze strany zastánců tvrdé linie. Pro výstavbu mešity přitom existuje mnohem méně omezení.

Křesťané doufali, že nový zákon vše změní. Povzbudily je mimo jiné sliby od prezidenta Abdal Fattáha Sísího. Křesťané patří již od jeho zvolení do funkce mezi Sísího nejoddanější příznivce. Podle kritiků ale zákon uvolnění situace nepřinesl a křesťané stále zůstanou občany "druhé kategorie".

Jak zákon stanovuje, kvůli výstavbě kostela musí křesťané požádat místního guvernéra. Velikost kostela musí být "přiměřená" velikosti křesťanské komunity v oblasti. A guvernér by měl brát v úvahu i "zachování bezpečnosti a veřejného pořádku" v daném místě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)