Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pracujme nadále na míru, vyzývá arcibiskup, poté co Kolumbijci odmítli dohodu s povstalci

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 4. října 2016 20:40
Pracujme nadále na míru, vyzývá arcibiskup, poté co Kolumbijci odmítli dohodu s povstalci

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Camilo Rueda López / Creative commons

Bogota - Kolumbijci v neděli šokovali tím, že v referendu odmítli mírovou dohodu mezi vládou a radikálním levicovým povstaleckým hnutí FARC (Revoluční ozbrojené síly Kolumbie). Místní arcibiskup vyzval obě strany, aby se vyvarovali reakcí, který by zemi mohli opět uvrhnout do desítky let staré občanské války.

„Enormně potřebuje usmíření v naší zemi, to je zcela jasné,“ uvedl předseda kolumbijské biskupské konference Mons. Luis Augusto Castro Quiroga a dodal: „Je to moment při kterém musí být politici prozíravými v tom co říkají a jak analyzují výsledky.“ Podle něj by politici i povstalci měli znovu potvrdit svůj závazek k míru a navzdory výsledkům se vyhnout střetům, nebo jednání, kterého by mohli v budoucnu litovat.

Quiroga, jedna z klíčových postav mírových vyjednávání, to uvedl včera v rozhovoru pro  rozhlasové stanice Caracol Radio. Podle arcibiskupa výsledky referenda neovlivní papežskou návštěvu naplánovanou na příští rok.

Historickou dohodu, kterou zprostředkoval Svatý stolec, podepsaly obě strany na konci září a oficiálně tak ukončily 52 let trvající konflikt, jenž si vyžádal 260 tisíc obětí a sedm milionů uprchlíků. V nedělním referendu ji ale odmítlo 50,2 procenta účastníků. Výsledek je velkým překvapením, průzkumy odhadovaly schválení dohody téměř dvěma třetinami voličů. K urnám přišlo pouze 37 procent lidí, což bylo způsobeno zřejmě i prudkým deštěm spojeným s blížícím se hurikánem Matthew. Rozdíl mezi táborem pro a proti činil pouhých 54 tisíc hlasů. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos dnes oznámil zahájení nové fáze jednání mezi vládou a povstalci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)