Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dalajlama si přeje století soucitu a dialogu, Hrad setkání ignoroval, s kardinálem se nesetkal

Domácí zpravodajství / kir / ČTK/red. / 17. října 2016 17:36
Dalajlama si přeje století soucitu a dialogu, Hrad setkání ignoroval, s kardinálem se nesetkal

Tibetský duchovní vůdce dalajlama na Hradčanském náměstí při své poslední návštěvě v České republice v říjnu 2016
Autor: facebookový profil Romana Bortela / Roman Bortel

Praha -

Uvítání na Hradčanském náměstí

Zhruba tisícovka lidí dnes podle policejního odhadu přišla na Hradčanské náměstí uvítat v Praze tibetského duchovního vůdce dalajlamu. Desítky z nich přinesly tibetské vlajky, někteří měli v rukou transparenty s nápisy "Free Tibet" (Svobodný Tibet). Dalajlama ve své řeči připomněl bývalého prezidenta Václava Havla a vyzval, aby lidé udržovali jeho odkaz.

"Václav Havel tu nyní už není s námi. Po lidských bytostech ale něco zůstává, myšlenky, ideály," řekl. "Všichni bychom měli pokračovat v udržování Havlova odkazu, v myšlence pravdy a lásky," uvedl dalajlama, kterého s bývalým českým prezidentem pojilo osobní přátelství.

Dalajláma také ve své řeči zdůraznil, že se nesnaží o odtržení Tibetu od Číny, z čehož ho obviňuje Peking. "My Tibeťané neusilujeme o samostatnost, o nezávislost Tibetu. Chceme však, aby ve svazku s Čínou byla dodržována lidská práva Tibeťanů, aby byla zachována buddhistická tradice Tibetu," řekl.

Dalajlamův příchod na pódium v bráně Schwarzenberského paláce přivítal dlouhý potlesk. Ten zazněl znovu v okamžiku, kdy tibetský duchovní vůdce pověsil šerpu na plakát, na němž byl vyobrazen společně s Havlem.

Podle serveru Hlídací pes měl původně dalajlama vystoupit na pódiu postaveném vedle sochy prezidenta Masaryka vedle Schwarzenberského paláce, Správa Pražského hradu ale nepovolila zábor prostranství. Své rozhodnutí organizace neodůvodnila. Praha 1 předtím podle serveru dala k uspořádání akce kladné stanovisko. „O věci nemám žádné informace. Důvod je jednoduchý. Setkání s dalajlamou pan prezident neplánuje a ani o něj neusiloval. Tudíž se zmíněné akci veskrze nevěnuji,“ uvedl podle serveru Lidovky.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Český prezident tak nenapodobí slovenského prezidenta Andreje Kisku, který se s dalajlamou sešel.

Hrzánová vzpomněla na vystoupení dalajlámy s kardinálem Tomáškem

Dalajlama si přeje století soucitu a dialogu, Hrad setkání ignoroval, s kardinálem se nesetkal

Při setkání s Dalajlámou (říjen 2016)
Autor: facebookový profil Romana Bortela / Roman Bortel

Dalajlámu uvedla herečka Barbora Hrzánová, která připomněla i první návštěvu tibetského duchovního vůdce v Praze, kdy přijel na Havlovo pozvání. "Tehdy dalajlama vystoupil na balkóně Arcibiskupského paláce a po jeho boku stál kardinál (František) Tomášek. Nyní tu stojí mezi námi a bez kardinála," řekla. Podle mluvčího pražského arcibiskupství Aleše Pištory jsou všichni biskupové bohužel v těchto dnech na plenárním zasedání ČBK na Vranově. "Na setkání s dalajlámou nicméně na Hradčanském náměstí promluvil katolický kněz Ladislav Heryán", dodal Pištora pro Christnet.cz.

Ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa, jehož organizace se podílela na pořádání uvítání dalajlamy, při ceremoniálu kritizoval prezidenta Miloše Zemana. Podle něj upřednostňování ekonomických témat před lidskými právy povede k tomu, že i Češi o lidská práva přijdou.

U příležitosti dalajlamova příjezdu do Prahy vystoupily na Hradčanském náměstí také zpěvačky Aneta Langerová a Lenka Dusilová.

Dalajláma přijel do Prahy na dvacátý ročník mezinárodní konference Forum 2000, kterou Havel založil. Na pozvání bývalého prezidenta na ní vystupoval už v minulosti. Letos se zúčastní několika diskusních panelů a na závěr konference bude mít veřejnou přednášku.

 

Dalajlama: Jednadvacáté století musí být stoletím soucitu a dialogu

Dalajmána dnes také poskytl rozhovor ČTK a Českému rozhlasu, kde mimojiné uvedl, že jednadvacáté století musí být stoletím soucitu a dialogu, který je třeba navazovat se všemi včetně těch, kdo bojují a zabíjejí druhé lidi. Věří, že změna ve vnímání a prožívání světa přijde s příští generací, která bude víc než dočasné uspokojení akcentovat vnitřní hodnoty člověka a respekt jednoho k druhému. Nejznámější exulant světa také řekl, že mu nevadí, pokud ho dnes západní lídři odmítají přijmout kvůli obavám o obchod s Čínou. Čina proti těmto setkáním často protestuje, naposledy po schůzce dalajlamy s prezidentem Kiskou.

"To pro mě není důležité, důležité je setkat se s lidmi, veřejností. Vlády se čas od času mění, jejich politiky také, ale národy jsou stále tvořeny lidmi," řekl. "Svět patří sedmi miliardám lidí, každá země patří lidem, ne lídrům, ne králům a královnám, ani spirituálním lídrům. (...) Sen o tom, aby svět byl více soucitný a mírový, záleží na lidech, to nemůžou udělat vlády," řekl. 

Konflikty je třeba řešit nenásilnou cestou

Idea soucítění se všemi bytostmi a snaha o řešení konfliktů nenásilnou cestou, jíž tibetský duchovní vůdce jako představitel jedné z větví buddhismu prosazuje, mu přinesla letos na jaře kritiku. Zmínil tehdy, že dialog jako jedinou cestu je možné uplatňovat i v případě takzvaného Islámského státu, tedy organizace, která tyranizuje, mučí a zabíjí ty, jež považuje za své nepřátele.

"Nemůžeme myslet na naše příští životy, zda se ocitneme v nebi či pekle. Tohle je náš domov, tento svět, jsme lidské bytosti," řekl. "Když jste velmi naštvaní, někoho zabijete, dostaneme jisté uspokojení, ale bez toho naštvání, s klidnou myslí, zjistíte, že to je špatná cesta, špatná metoda, krátkozraká," soudí muž, který je v západních zemích symbolem obrany lidských práv i jejich nedělitelnosti kdekoli na světě.

Evropská unie vzorem pro celý svět

Kontroverzi před časem vyvolala také dalajlamova slova o tom, že omezení počtu uprchlíků přicházejících do Německa je legitimní, neboť se nemůže stát arabskou zemí. Je to báječné, je třeba je přijmout a zabránit humanitární katastrofě, zachránit jim životy, uvedl dnes. Západní vlády by ale zejména dětem měly umožnit vzdělání, včetně výuky evropských jazyků, aby až se vrátí do svých vlastí, mohly pomoci je znovu vybudovat.

"Mám sen o tom, že podobně jako Evropská unie bude moci jednou vzniknout Africká unie, Latinskoamerická unie, Asijská unie a pak unie všech sedmi miliard lidí," uvedl ke svým úvahám o lidstvu, v jehož lepší budoucnost věří. Dalajlama je obdivovatelem smyslu Evropské unie, před měsícem popáté vystoupil v Evropském parlamentu. Jak dnes řekl jeho spolupracovník, při pohledu na Havlovu tamní bustu ji pozdravil jako svého přítele a přehodil jí kolem krku bílou šálu, v buddhismu symbol přátelství.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)