Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťanský guvernér Jakarty před soudem popřel urážku islámu. Jde i o politický a etnický spor

Ze světa / kir / ČTK / 14. prosince 2016 0:46
Křesťanský guvernér Jakarty před soudem popřel urážku islámu. Jde i o politický a etnický spor

Guvernér Basuki Tjahaja Purnama
Autor: wikipedie.org / Wikipedie Commons

Jakarta - V Indonésii začal v úterý soud s křesťanským guvernérem metropole Jakarty, který čelí obvinění z rouhačství kvůli údajné urážce islámu. Guvernér Basuki Tjahaja Purnama před soudem se slzami v očích popřel, že měl v úmyslu urazit korán. Proti Purnamovi demonstrovaly v uplynulých týdnech desítky tisíc lidí. Proces je vnímán jako test náboženské svobody v nejlidnatější muslimské zemi světa, napsala agentura Reuters.

Guvernér Basuki Tjahaja Purnama je příslušník menšinového etnika Číňanů. V úřadu je od roku 2014 a v kampani před nadcházejícími únorovými volbami řekl, že jeho političtí soupeři zneužívají veršů koránu k politickému boji. Podle něj se tak snaží voliče přesvědčit, aby guvernérovi nepotvrdili nový mandát. Jednalo se o verš, který podle některých interpretací muslimů zakazuje žít pod vládou nemuslimů.

"Neměl jsem v úmyslu interpretovat korán, natožpak urazit islám," prohlásil dnes Purnama před soudem. Jeho slova byla podle něj namířena pouze proti jeho politickým soupeřům. Připomněl také svůj vřelý vztah ke svým muslimským pěstounům na odlehlém indonéském ostrově Bangka. "Jsem smutný, že jsem obviněn z urážky islámu, protože toto obvinění je stejné, jako kdyby někdo tvrdil, že jsem urazil své pěstouny," řekl.

Podle agentury Reuters hrozí Purnamovi až pět let vězení. Téměř všechny případy týkající se rouhačství v posledních letech přitom skončily usvědčením obviněného, napsala agentura Reuters. Soud s Purnamou bude pokračovat 20. prosince.

Poslední velká demonstrace proti Purnamovi, kterou svolali muslimští fundamentalisté, přitáhla 2. prosince do ulic přes 150.000 jeho odpůrců. Ti vyzývali voliče, aby pro Purnamu v nadcházejících únorových volbách znovu nehlasovali. Ve volbách budou jeho soupeři dva muslimští kandidáti. Předchozí demonstrace ze 4. listopadu se zvrhla v násilí, které si vyžádalo jednoho mrtvého a desítky zraněných.

Guvernér Purnama je dlouholetým blízkým spojencem indonéského prezidenta Joka Widoda. Je velmi oblíbený u příslušníků střední třídy v Jakartě. Je dobrý řečník a jako politik netoleruje korupci. Chaotickou, v mnohém špatně fungující Jakartu chce změnit v čistší, spořádanější a výkonnější město podobné Singapuru, uvedla agentura AP.

Svým protikorupčním tažením si ale Purnama nadělal nepřátele. Guvernér rovněž vyhnal z Jakarty tisíce nejchudších obyvatel města, aby bylo uvolněno místo pro nové urbanistické projekty. To vyvolalo kritiky, které v souladu se zavedenými stereotypy poukazují na vykořisťování chudých indonéských muslimů ze strany Číňanů.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)