Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kiska: Znepokojuje mě, jak se za Boha, národ a křesťanské hodnoty schovávají výhonky zla

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 13. ledna 2017 11:21
Kiska: Znepokojuje mě, jak se za Boha, národ a křesťanské hodnoty schovávají výhonky zla

Slovenský prezident Andrej Kiska při audienci u papeže Františka
Autor: facebook.com/AndrejKiska

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska na čtvrtečním novoročním setkání vyzval zástupce církví a náboženských společností, aby se postavili extrémismu.

„Znepokojuje mě, jak se za Boha, za národ, za křesťanské hodnoty a hodnoty naší civilizace schovávají výhonky nebezpečného zla. Fašismu, neonacismu, pohrdání lidmi jiného vyznání, jiné rasy, národnosti nebo jiného názoru,“ řekl Kiska na setkání, kterého se zúčastnil trnavský arcibiskup Ján Orosch, generální biskup Evangelické církve augsburského vyznaní na Slovensku a zároveň předseda místní Ekumenické rady církví Miloš Klátik a předseda Ústředního svazu židovských náboženských obcí Igor Rintel.

„Jsem přesvědčený, že neexistuje rozdíl - ať v politice, v občanském životě anebo církevních a náboženských společenstvích: všichni si musíme vybrat, kde stojíme a kde postavíme hranice. Vyzývám k tomu politiky, povzbuzuji k tomu občany a dnes jsem o to požádal i představitele církví,“ pokračoval slovenský prezident, který už ve svém televizním novoročním projevu poukázal na projevy nenávisti šířící se na internetu a na fakt, že je většina lidí akceptuje a nic proti nim nedělá.

„V důležitých časech jsou důležitá všechna rozhodnutí, které děláme. Na každém z nás leží zodpovědnost za vlastní zemi a charakter republiky. Ale v našem případě, v případě vrcholných představitelů státu a v případě představitelů církví a náboženských společností jde samozřejmě o zodpovědnost, která je nejpodstatnější součástí naší osobní povinnosti.“

Trnavský arcibiskup Ján Orosch ve svém projevu vyzval slovenského prezidenta, aby: „s Boží pomocí byl vždy pevným zastáncem hodnot, které jsou základem naší existence, duchovnosti, kultury a morálky v srdci Evropy.“

Slovensko se dlouhodobě potýká se vzrůstem obliby extremistických politických stran. Například z nedávné studie bratislavského Inštitútu pre verejné otázky vyplynulo, že nejvíce mladých Slováků podporuje krajně pravicovou stranu Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Ta v parlamentních volbách v minulém roce získala 14 poslanců v Národní radě Slovenské republiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)