Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Petr Jašek dostal vyšší trest, než uvádělo naše ministerstvo

Ze světa / juml / red / 1. února 2017 20:06
Petr Jašek dostal vyšší trest, než uvádělo naše ministerstvo

Petr Jašek na misi v Súdánu
Autor: hlas-mucedniku.cz

Chartúm/Praha - Nezisková organizace World Watch Monitor zveřejnila podrobnosti k výši trestu českého humanitárního pracovníka  Petra Jaška. Celkově by měl v súdánském vězení strávit 23,5 roku (trest se sčítá a nepočítá se jen nejvyšší sazba) a ještě zaplatit pokutu 100 000 súdánských liber (přibližně 400 000 Kč). Magazínu Christnet to sdělil europoslanec Tomáš Zdechovský, který se Jaškově případu dlouhodobě věnuje. Podle zprávy Ministerstva zahraničí  měl Jašek dostat 20 let vězení.

Dva Jaškovi spoluvězni byli odsouzeni každý ke 12 letů vězení. Advokáti nyní využijí 15denní lhůty na odvolání.

"Výše trestu (i kdyby to bylo „jen“ těch 20 let), která se v podmínkách súdánského vězení prakticky rovná trestu smrti, je obrovským šokem i pro evropskou diplomacii, protože z jednání pochopili, že trest za špionáž bude úplně zrušen," uvedl Zdechovský.

V nejbližších dnech by se měla uskutečnit společná schůzka, kde se budou řešit další kroky, protože ochrana lidských práv je klíčovým tématem pro další spolupráci mezi EU a Súdánem, dodal europoslanec. Přípomněl rovněž,  že Petr Jašek a dva jeho kolegové byli po vyřčení verdiktu přesunuti z věznice Al-Huda do zařízení se zvýšenou ostrahou Al-Kober, kde jsou podmínky celkově ještě horší, než měl teď.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)