Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Festival pro židovskou čtvrt v Boskovicích odstartoval již po pětadvacáté

Kraje: Jihomoravský / / ČTK / 7. července 2017 7:42
Festival pro židovskou čtvrt v Boskovicích odstartoval již po pětadvacáté

Náhrobek ze zničeného hřbitova použitý do dláždění
Autor: wikipedia.org / Salus / Wikipedia Commons

BOSKOVICE - V Boskovicích začal včera jubilejní 25. ročník kulturního festivalu pro židovskou čtvrť. Na sedmi scénách po celém městě nabídne koncerty, filmy, výstavy, divadlo i autorská čtení, řekla dnes ČTK mluvčí festivalu Kateřina Kostková. Návštěvnost čtyřdenní akce bývá přes 4000 lidí, stejnou účast pořadatelé očekávají i letos.

Zájemci mohou přijít za kulturním zážitkem do letního kina, Panského dvora, do kina Panorama, zámeckého skleníku, židovské synagogy, k hradu nebo na farskou zahradu. "Hlavním interpretem bude Hugo Race Fatalists, ale lidé se mohou těšit i na Esazlesa, Květy, Budoár staré dámy a další," uvedla Kostková. Australský hudebník Hugo Race je legendou nezávislé hudební scény a v uskupení Hugo Race Fatalists vystupuje se členy italské skupiny Sacri Cuori.

Podle Kostkové přijede na festival s inscenací Aniby neřekla herečka Anna Polívková a dále divadlo D21. Kromě toho čeká program i na děti, uskuteční se výstavy, workshopy a autorská čtení. "Každý rok k nám jezdí kolem 4300 až 4500 lidí, letos počítáme s obdobným počtem," doplnila Kostková.

Festival vznikl v 90. letech jako iniciativa, která měla upozornit na hrozící demolici židovské čtvrti v Boskovicích. "Program se za 25 let rozrostl a koná se dnes nejen v židovské čtvrti, ale po celém městě," řekla Kostková. Bývalému ghettu už likvidace nehrozí a daří se ho postupně opravovat.

Židovské město bylo z Boskovic vyčleněno v roce 1849. Komunita Židů tam ale žila daleko dříve. Dodnes například v Boskovicích stojí barokní synagoga z roku 1639. V 50. letech 19. století žilo ve čtvrti asi 2000 Židů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)