Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Za necelých deset let se v Tibetu upálilo již nejméně 150 lidí na protest proti Pekingu

Ze světa / kir / ČTK / 1. prosince 2017 21:50
Za necelých deset let se v Tibetu upálilo již nejméně 150 lidí na protest proti Pekingu

ilustrační foto: vlajka Tibetu
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Peking -

V jihozápadní Číně se upálil buddhistický mnich na protest proti politice, kterou Peking uplatňuje v Tibetu. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na tibetské organizace pro lidská práva. Od roku 2009 bylo takovýchto pokusů zaznamenáno nejméně 150. Většina z nich skončila smrtí.

Třiašedesátiletý muž jménem Tenga se zapálil v neděli v západočínské provincii S'-čchuan v oblasti, která je obývána početnou tibetskou menšinou a kde se již o sebeupálení letos pokusili jiní dva lidé, sdělila organizace Free Tibet sídlící v Británii.

Další organizace International Campaign for Tibet (ITC) zveřejnila minutový videozáznam, na němž je vidět muže ležícího v plamenech na zemi, kterého míjejí kolemjdoucí. Nakonec k němu přijdou uniformovaní příslušníci bezpečnostních složek a udusí oheň dekami a hasicím přístrojem.

Organizace ITC uvedla, že hořící mnich křičel: "Chceme svobodný Tibet!". Podle zmíněných dvou organizací se jedná letos o pátého Tibeťana, který tímto způsobem vyjádřil protest proti potlačování náboženství a kultury Tibeťanů či žádal návrat tibetského duchovního vůdce dalajlamy z indického exilu, kam uprchl v roce 1959.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)