Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rekonstrukce hradecké katedrály začne nejdříve příští rok, dle hrubých odhadů vyjde na 100 milionů

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 1. září 2018 23:04
Rekonstrukce hradecké katedrály začne nejdříve příští rok, dle hrubých odhadů vyjde na 100 milionů

Pohled na věže katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Hradec Králové - Královéhradecké biskupství připravuje rekonstrukci gotické katedrály Svatého Ducha v historickém centru Hradce Králové. Rekonstrukce má být rozdělena do tří etap a mohla by začít příští rok na podzim. ČTK to řekl děkan hradecké farnosti a kanovník kurát katedrální kapituly František Hladký. Projekt je ve fázi příprav, náklady na celkovou rekonstrukci jsou odhadovány na 100 milionů korun.

V první etapě by mělo dojít na celkovou opravu dvou věží katedrály, včetně pískovcové novogotické balustrády, střešní krytiny a dalších prvků.

„Mělo by jít o generální opravu vnějšku věží. Oprava těchto částí katedrály je urgentní. Oprava věží by měla stát asi 50 milionů korun,“ řekl ČTK Hladký.

Podle něj už práce na projektu začaly. „Pokud by šlo vše hladce, tak na podzim příštího roku by se s opravou mohlo začít. Bude ale záležet, jestli se podaří na rekonstrukci sehnat finanční prostředky,“ řekl Hladký.

Většinu rekonstrukce by měla pokrýt dotace. Podle tiskového mluvčího biskupství Pavla Sršně bude o dotaci žádat Děkanství u Svatého Ducha jako správce katedrály. Jednou ze zvažovaných dotačních možností je podle něj grant z takzvaných norských fondů. „Biskupství, jelikož jde o katedrálu, má pochopitelně na opravě velký zájem a zajímá se o to. Norské fondy jsou jednou z těch vážnějších možností,“ řekl ČTK Sršeň.

Ve druhé etapě by mělo dojít na rekonstrukci pláště cihlové stavby a třetí etapa by měla řešit především odvlhčení katedrály. „Pokud seženeme peníze, tak celková oprava by měla trvat dva roky. Když napíšete, že odhad na celkovou rekonstrukci je 100 milionů korun, nic se nestane. Je to ale skutečně jen velmi hrubý odhad,“ řekl ČTK Hladký. Současný stav katedrály není podle něj ideální, připomněl, jak loni v říjnu vichřice poškodila část výzdoby. „Jedna z pískovcových fiál v průčelí spadla. Zbylé jsme nechali rozebrat,“ řekl Hladký.

Katedrála Svatého Ducha je gotická cihlová stavba, konstruktivní a dekorativní části jsou z pískovce. Skládá se ze tří lodí. Katedrála je 56 metrů dlouhá, 25 metrů široká a 33 metrů vysoká. Věže mají po hlavní římsu výšku 39,5 metru. Patří mezi nejvýznamnější památky v Hradci Králové. Počátek stavby obestírá tajemství, zakládací listina se nedochovala. Podle tradice ji dala roku 1307 postavit česká královna Eliška Rejčka, jež ve městě pobývala v letech 1308 až 1318, podle novějších výzkumů však zde stál už ve druhé polovině 13. století farní kostel, který roku 1339 vyhořel. V letech 1339–1342 byl postaven nynější presbytář a stavba lodi byla dokončena v 60. letech 14. století za královny Alžběty Pomořanské. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)