Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev plánuje vystavět před Notre-Dame "dočasný" chrám ze dřeva

Ze světa / / ČTK / 22. dubna 2019 0:13
Církev plánuje vystavět před Notre-Dame

Požár chrámu Notre-Dame 15. dubna 2019
Autor: The Spectator Index

Paříž -

Katolická církev plánuje před požárem poškozenou pařížskou katedrálou Notre-Dame vystavět "dočasný chrám" ze dřeva, kam by se mohli věřící uchýlit v době rekonstrukce svatostánku. Francouzské televizní stanici CNews to  řekl správce katedrály, biskup Patrick Chauvet. Jak dlouho budou opravy katedrály trvat, zatím není jasné. Ty nejoptimističtější odhady hovoří o tom, že by se chrám mohl otevřít veřejnosti před letními olympijskými hrami v Paříži v roce 2024.

"Nemůžeme přece říci, katedrála teď bude pět let zavřená a hotovo," řekl Chauvet. Podle něj myšlenku na vznik jakési náhradní katedrály podpořila i pařížská starostka Anne Hidalgová, která předběžně souhlasila, že město církev nechá na prostranství před chrámem takovou stavbu postavit.

Jak by stavba náhradního svatostánku měla vypadat, zatím není jasné. Podle Chauveta by ale mohla vzniknout velmi rychle, jakmile se prostory kolem katedrály otevřou. Měla by poskytnout zázemí pro kněze, kteří budou lidem nabízet duchovní služby.

Při pondělním požáru kompletně shořela střecha Notre-Dame a nic nezůstalo ani z věže nad křížením centrální a příčné lodě. Zřítila se i část klenby. Na místě stále pracují statici, kteří posuzují, zda konstrukce stavby vydrží.

Ministr kultury Franck Riester řekl, že pozornost se nyní upíná zejména ke třem "slabým místům" stavby. Jedním z nich je štít severní části příčné lodi, dalším část štítu hlavní lodi mezi věžemi a posledním pak roh jižní věže, kde obrovský žár poškodil zdivo natolik, že se začíná drolit. Podle ministra by jakékoli další zřícení zdiva v oblasti věží mohlo poškodit varhany. Kvůli odlehčení se proto z hlavního štítu postupně snáší sochařská výzdoba.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 129)