Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Sýrii bylo poškozeno 120 kostelů. Nejvíce jich zničila vládní vojska. Ruské bomby ničí i nemocnice

Ze světa / kir / ČTK, red. / 10. září 2019 10:54
V Sýrii bylo poškozeno 120 kostelů. Nejvíce jich zničila vládní vojska. Ruské bomby ničí i nemocnice

Vybombardované syrské město Dúmá u Damašku
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Damašek - V osm let trvajícím konfliktu bylo v Sýrii poškozeno více než 120 křesťanských svatostánků. Za útoky přitom stojí vládní vojska i jeho odpůrci. Informovala o tom dnes Syrská síť pro lidská práva, což je organizace, která válku v Sýrii sleduje z Kataru a je napojená na odpůrce vlády prezidenta Bašára Asada. Syrská vláda sdělení organizace nekomentovala. 

V 60 procentech případů kostely podle organizace poškodila vládní vojska. V ostatních případech šlo o útoky teroristické organizace Islámský stát (IS) nebo skupiny Haját Tahrír aš-Šám, známé i jako syrská Al-Káida, a dalších ozbrojených skupin.

Přívrženci IS v roce 2015 v centrální Sýrii zničili s pomocí buldozerů klášter Mar Elian. Ostatní svatostánky byli poničeny v bojích nebo při ostřelování.

Podle BBC ruské a vládní bombardování cílí i na nemocnice. Údajně jich letos zničilo v povstalci ovládané oblasti v provincii Idlib a okolí již 40. Povstalci proto budují nemocnice v podzemí. Zpravodajství BBC uvádí i obsáhlou reportáž o údajném útoku ruských letadel na tržiště v povstalecké oblasti, při kterém 22. července zemřelo 39 lidí. Vysoký důstojník ruské armády však v odkazované reportáži odpovědnost ruských sil za útok odmítl. Rusové naopak uvedli, že povstalci měli při utocích v srpnu na svědomí smrt 140 vládních vojáků.

Syrská populace před válkou čítala asi 23 milionů lidí, z čehož zhruba deset procent tvořili křesťané. Polovina Syřanů od začátku konfliktu buď uprchla za hranice, anebo byla nucena opustit své domovy v rámci Sýrie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 94)