Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval k uzavření nelidských táborů pro migranty v Libyi

Ze světa / kir / ČTK / 20. prosince 2019 9:14
Papež vyzval k uzavření nelidských táborů pro migranty v Libyi

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán -

Papež František vyzval k uzavření detenčních center pro migranty v Libyi, kde jsou podle něj lidé opakovaně mučeni a zotročováni. Kritizoval také blokády lodí s migranty mířících do Evropy, podle něj státy nesmějí nikdy ignorovat žádost o pomoc, pokud jde o záchranu lidských životů. Hlava katolické církve to dnes řekla při setkání s migranty, které Vatikán převzal začátkem prosince z řeckého ostrova Lesbos.

"Jak můžeme neslyšet naříkání tolika našich bratrů a sester, kteří raději čelí bouřlivému moři, než aby pomalu umírali v libyjských detenčních táborech, v místech, kde je týrají a hanebně zotročují?", prohlásil papež. "Musíme si dát jasný závazek, že tyto libyjské tábory vyprázdníme, přičemž posoudíme a vyzkoušíme všechna dostupná řešení," dodal.

V 19 oficiálních centrech pro migranty v Libyi, z nichž některá ovládají ozbrojené skupiny, je v současnosti zadržováno přes 5000 lidí. Kolik lidí je ale v četných dalších táborech provozovaných pašeráckými gangy, se však neví. OSN dlouhodobě upozorňuje na to, že v táborech jsou porušována lidská práva a že na denním pořádku je násilí, bití a nucená práce.

František se ve čtvrtek poprvé osobně sešel se zástupci skupiny migrantů, kteří se dostali do Vatikánu na jeho přímý pokyn z přeplněného uprchlického tábora na ostrově Lesbos. Začátkem prosince přiletělo z řeckého ostrova 33 lidí.

Pomoc uprchlíkům je jednou z priorit Františkova pontifikátu. I první cesta mimo Řím poté, co se František stal v březnu 2013 papežem, byla spojena s uprchlíky. Vedla v červenci 2013 na sicilský ostrov Lampedusu, kam tehdy stejně jako do dalších italských přístavů připlouvali masově běženci z Afriky a Blízkého východu prchající před ozbrojenými konflikty a chudobou. V Itálii církevní organizace též spoluorganizují projekt tzv. Humanitárních koridorů pomáhající legálně přijmou uprchlíky v zemi a to zejména ze Sýrie. V červnu pak František vyzval k zavedení tohoto projektu i pro uprchlíky z Libye.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)