Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Senátoři vyzvali Čínu, aby vyjasnila zmizení dalajlamova nástupce

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 15. května 2020 21:48
Senátoři vyzvali Čínu, aby vyjasnila zmizení dalajlamova nástupce

Gendün Čhökji Ňima nástupce dalajlamy
Autor: en.wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Čeští senátoři se připojili k deklaraci vyzývající Čínu, aby vyjasnila okolnosti zmizení dalajlamova nástupce krátce po jeho nominaci před 25 lety. Zároveň požádali ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby celému případu věnoval náležitou pozornost a k výzvám se přidal. ČTK o tom dnes informoval předseda senátní Skupiny přátel Tibetu Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21).

Gendün Čhökji Ňima byl podle něj čínskými úřady zadržen jako šestiletý i se svou rodinou 17. května 1995. Stalo se to nedlouho poté, co ho tibetský duchovní vůdce dalajlama jmenoval pančenlamou, tedy druhým nejvyšším představitelem tibetského buddhismu. Čínské vedení tuto volbu odmítlo, protože chce mít jmenování nového dalajlamy pod kontrolou. Muž vybraný za pančenlamu údajně žije normálním životem a nepřeje si být rušen, uvedl podle agentury Reuters před pěti lety pročínský tibetský představitel.

"Gendün byl ve své době možná nejmladším politickým vězněm. Nejen v českém Senátu, ale všude na světě se i po čtvrtstoletí ozývají lidé, aby připomněli, že únosy lidí, okupace Tibetu a přístup Číny k lidským právům jsou nepřípustné," uvedl Rabas.

Deklaraci s výzvou, aby čínský režim přestal porušovat zákony a objasnil pančenlamovo zmizení, podepsalo 17 senátorů včetně čtyř místopředsedů horní komory za ODS, STAN a TOP 09 a KDU-ČSL.

Čínská vláda považuje dalajlamu za nebezpečného separatistu a vládne Tibetu tvrdou rukou od obsazení tibetského území v roce 1950. Dalajlama, který od neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě z roku 1959 pobývá v exilu v Indii, opakuje, že chce pouze větší autonomii pro Tibet a skutečné náboženské, politické a kulturní svobody.

Tibeťané se obávají toho, že Čína využije otázku nástupnictví dalajlamy k rozštěpení tibetského buddhismu tím, že po smrti současného tibetského duchovního vůdce jmenuje sama jeho nástupce, zatímco exilová tibetská vláda vybere jiného.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)