Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Zlíně budou číst ONLINE Bibli nocí i dnem

Kraje: Zlínský / kir / Vlastní zpráva / 6. října 2020 21:56
Ve Zlíně budou číst ONLINE Bibli nocí i dnem

Ilustrační foto: Bible v kostele
Autor: Daniel Bartoň / Christnet.eu

Zlín -

Již tento víkend 9. a 10. října proběhne v kostele svatých Filipa a Jakuba ve Zlíně ojedinělá akce s názvem Bible nocí i dnem. Po téměř 24 hodin bude více než 160 lektorů postupně předčítat texty z Nového zákona. Aktivita, kterou pořádá nadační fond Credo s místní římskokatolickou farností, se koná při příležitosti závěru Roku Božího slova. Kromě farníků se do čtení zapojí představitelé místní samosprávy, herci Městského divadla Zlín, ale také zástupci z jiných církví. Celý průběh čtení bude přenášen online.

Bible nocí i dnem začne v pátek 9. října v 18.30 hodin slavnostní bohoslužbou, po které bude následovat čtení nejprve všech čtyř evangelií, Skutků apoštolů a dalších kapitol Nového zákona až po šestý list Efezanům. Aktivitou chtějí organizátoři nabídnout široké veřejnosti příležitost k nerušenému poslechu čtení z Písma svatého, k tichému zamyšlení, ale i k setkání s živým Božím slovem. „Máme velkou radost, že se podařilo pozvat ke čtení tolik lidí, kteří jsou ochotni sloužit,“ uvádí ředitel nadačního fondu Credo Vladimír Švarc s tím, že sám má zkušenost, že když necháme Boha skrze Jeho slovo promlouvat do svých životů, dějí se velké zázraky. 

Akce se koná pod záštitou zlínského děkana Kamila Obra. Kromě farníků a věřících ze zlínského děkanátu přijali pozvání k četbě např. zástupci místní samosprávy, nebo herci zlínského městského divadla. Vzhledem k aktuální epidemiologické situaci bude velmi omezen počet míst přímo v kostele, ale celý program bude přenášen online na youtube Římskokatolické farnosti sv. Filipa a Jakuba Zlín. Slovům Písma tak může naslouchat kdokoliv ze svého domova. 

Projekt má počátek v Římě, kde se v roce 2008 při Biskupské synodě o Božím slově konala „Bible dnem i nocí“. V květnu roku 2009 se zrodila česká varianta Bible24 v Uherském Brodě. Jednalo se o celodenní četbu z Nového zákona. Od té doby se podobné akce uskutečnily např. v Praze a v Brně. Čtení Bible v průběhu 24 hodin proběhlo v roce 2014 v rámci olomouckých slavností Paschalia. Náplní bylo čtyřiadvacetihodinové čtení Bible – několik starozákonních spisů. V kapli sv. Jeronýma na radnici probíhá tato akce pravidelně. V návaznosti vznikla např. také Noc žalmů nebo Noc s apoštoly. 

Projekt je zaměřen na celou farnost, ale zároveň je otevřen i pro tzv. nevěřící, kteří mohou být Božím slovem také osloveni. Díky online přenosu se může zúčastnit kdokoliv. Čtení je doplňováno hudbou.

 

Více informací najdete na www.bozislovo.credonf.cz

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)