Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kvůli pandemii se loni konalo o čtvrtinu méně křtů než obvykle

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 29. března 2021 22:56
Kvůli pandemii se loni konalo o čtvrtinu méně křtů než obvykle

Ilustrační foto - Křest v církvi
Autor: Flickr.com / Prayitno

Praha, Brno, Ostrava - V důsledku opatření proti šíření koronaviru se loni uskutečnilo i méně křtů než obvykle. V katolické církvi jich bylo 14.600, což je o čtvrtinu méně, než je dlouhodobý průměr. Nejvíce ubylo křtů malých dětí. Namísto tradiční doby křtu na Velikonoce mnozí loni na přijetí do církve čekali až do června. Téměř celý rok pak nebylo možné pořádat bohoslužby v obvyklém rozsahu. Řada čekatelů slavnost přijetí křtu odkládala v očekávání brzkého uvolnění opatření, které však stále není v dohledu a mnohé narozené děti i dospělí konvertité tak na křest stále čekají. V tiskové zprávě to dnes uvedla Česká biskupská konference.

Z 14.600 nových křesťanů jich loni bylo 8800 na Moravě a 5800 v Čechách. Křtů dětí do jednoho roku bylo 11.285 a starších 3347, což je obvyklý poměr. Na Moravě se uskutečnilo 60 procent všech křtů. Nepatrně vzrostl podíl křtů dětí do jednoho roku na všech křtech a aktuálně činí 83,7 procenta ze všech křtů. Ve srovnání s předchozím rokem je pokles o 26,6 procenta. U řady malých dětí rodiče čekají na možnost uspořádat křest s rodinnou oslavu a velký pokles zaznamenaly přípravy katechumenů, které se protahují nebo odkládají.

Aby se letos dočkali, to si přejí nejen rodiče dětí, ale i představitelé katolické církve, kteří se snaží zajistit, aby svátosti byly i v dnešní době udělovány ve stejném rozsahu jako před pandemií. "Je velmi smutné, že lidé na křest musí čekat. Křest je svátost a pro narozené dítě milost, kterou potřebuje do života, neměli bychom jej proto příliš odkládat. Snažíme se nyní podpořit kněze i rodiny, aby se podařilo zorganizovat přijetí svátosti i v omezeném režimu dnešní doby. Oslavu může rodina uspořádat dodatečně společně s dalšími oslavami, kterých jistě po skončení pandemie nebude málo," uvedl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Zatímco děti se křtí celý rok, nejčastěji kolem šesti týdnů věku, dospělí konvertité se na křest připravují jeden až dva roky v takzvaném katechumenátu a poté jsou křtěni nejčastěji na Bílou sobotu, v rámci vigilie, kterou vrcholí obřady Velikonočního tridua. Tradiční velikonoční křty budou ale letos stejně jako loni muset z důvodu omezení v důsledku pandemie koronaviru počkat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)