Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež schválil nová protikorupční pravidla, jež omezí dary kardinálům

Ze světa / juml / ČTK / 29. dubna 2021 22:36
Papež schválil nová protikorupční pravidla, jež omezí dary kardinálům

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Vatikán - Papež František dnes schválil nová protikorupční opatření, která se týkají zaměstnanců a funkcionářů Vatikánu a Římské kurie, tedy řídicího aparátu katolické církve. Těm nová pravidla například zakazují přijímat dary v hodnotě 40 eur (zhruba 1000 korun) a více kvůli výkonu funkce, uvedla agentura AP. Nařízení se bude zřejmě týkat i kardinálů a církevních hodnostářů, kteří jsou zvyklí přijímat hodnotné dary od věřících. Římská kurie v posledních letech čelila několika finančním skandálům.

Podle papeže Františka je nový zákon nutný, protože "korupce se projevuje různými způsoby a v odlišných podobách". Loni v květnu například Vatikán zavedl nový zákon o veřejných zakázkách. Církevní stát se snaží upravit své právní předpisy tak, aby vyhovovaly mezinárodním standardům.

Omezení darů na 40 eur však může pro mnohé vrcholné vatikánské činovníky znamenat výrazný propad příjmů, uvedla agentura AP. Kardinálové a další církevní hodnostáři, kteří pracují ve Vatikánu, často dostávají od věřících či církevních organizací dary, které zvyšují jejich relativně nízký plat. Podle nových pravidel se hodnostáři těchto darů budou muset zřejmě vzdát.

Zaměstnanci a činitelé budou muset podepsat prohlášení, že nebyli v minulosti odsouzeni za páchání trestných činů a že nečelí trestnímu stíhání. Budou muset také prohlásit, že nabyli majetek díky čistým příjmům a že nemají, přímo nebo nepřímo, akcie ve firmách, jejichž působení není v souladu s katolickou doktrínou. Vatikánské úřady budou smět pravost tvrzení kontrolovat a v případě lživých vyjádření bude zaměstnancům hrozit ztráta pracovního místa.

Vatikán a Římská kurie čelily v nedávné minulosti několika finančním skandálům. Jedním z nich je sporná investice do realit v Londýně. Podle vatikánského vyšetřovacího spisu americký kardinál Theodore McCarrick, kterého papež propustil ze stavu duchovních kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování, udržoval svou pozici ve Vatikánu i za pomoci darů. Zprávy o jeho pochybném chování měla Římská kurie od 90. let, jejich význam ale několik desetiletí zmenšovala.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)