Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev československá husitská zvolila na další sedmileté období jako svého patriarchu Tomáše Buttu

Domácí zpravodajství / kir / CČSH, red. / 19. června 2021 18:10
Církev československá husitská zvolila na další sedmileté období jako svého patriarchu Tomáše Buttu

Znovuzvolený patriarcha CČSH Tomáš Butta
Autor: CČSH

Praha - V sobotu 19. června se v Husově sboru v Praze v Dejvicích uskutečnil volební sněm, který měl na programu volbu patriarchy Církve československé husitské. Sněm vyslechl vystoupení obou kandidátů Mgr. Lukáše Bujnu a dr. Tomáše Buttu a poté zvolil v prvním kole tajným hlasováním nadpoloviční většinou na třetí sedmileté volební období Tomáše Buttu. O vítězství stávajícího patriarchy informovala Hana Tonzarová, přednostka Odboru pro ekumenu a vnější vztahy. Podle facebookového profilu Plzeňské diecéze CČSH poražený kandidát Lukáš Bujna získal 99 hlasů.

Sněm byl zahájen bohoslužbou – liturgií dr. Karla Farského (1. patriarchy CČS), vedenou biskupským sborem Církve československé husitské. Kázáním posloužil olomoucký biskup Tomáš Chytil. Ve svém kázání zdůraznil, že „svět poznamenaný válkou, nepřátelstvím, závistí, nenávistí, neklidem a utrpením“, potřebuje „skutečně dobrou zprávu“ – dnes jako kdysi. Naději, která je v Kristu – dobrém pastýři, který je předobrazem i pozemských pastýřů. „Dnešní svět není černobílý. Je těžké se v něm vyznat,…ale je tu spousta příležitostí pracovat k pokoji, usilovat o smíření, odmítat zjednodušování, přiznat svou chybu…“ Dotkl se i současné pandemické situace, která byla často charakterizována jako Boží trest, či zkouška, ale „Bůh člověka také zachraňuje, nejde mu o zatracení, ale o spásu.“ 

Na počátku sněmovního jednání bylo přítomno 167, posléze 178 zástupců z celkového počtu 282 náboženských obcí Církve čs. husitské, 285 delegátů s hlasovacím právem z celkového počtu 555.

Patriarcha jako biskup má celocírkevní působnost v duchovní správě a reprezentuje církev v ekumeně i vzhledem k veřejnosti.

Znovu zvolený patriarcha Tomáš Butta ve svém projevu zdůraznil, že by chtěl ve svém dalším období zaměřit svou pozornost na katechezi – výchovu dětí, posílení významu laiků pro práci v náboženských obcích a na vzdělávání bohoslovců a duchovních. Současně zdůraznil odpovědné nakládání s majetkem při přechodu k samofinancování církve.

Instalace nově zvoleného patriarchy se uskuteční na svátek M. J. Husa 6. července v 10.00 v chrámu sv. Mikuláše v Praze na Staroměstském náměstí. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)