Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Jižní Moravu zasáhlo tornádo, jsou oběti na životech. Charita a další nadace vyhlásily sbírku

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 25. června 2021 0:15
Jižní Moravu zasáhlo tornádo, jsou oběti na životech. Charita a další nadace vyhlásily sbírku

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Břeclavsko a Hodonínsko - Na jihu Moravy se podle meteorologů 24. června s největší pravděpodobností objevilo tornádo. Nejpostiženějšími oblastmi jsou především Břeclavsko s Hodonínskem, kde bouře poničila domy, auta i zeleň. Kostel v Hruškách přišel o věž, v Moravské Nové Vsi zase komplet o střechu a krov. Tornádo a silné bouře si vyžádaly i oběti na životech. Podle České televize zemřeli nejméně čtyři lidé. Zraněných jsou desítky, původní odhad byl 150. Úmrtí mezi přijatými pacienty hlásí Nemocnice Hodonín. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů. Kvůli spadlým elektrickým kabelům je neprůjezdná dálnice D2 nedaleko Břeclavi. V kraji pomáhají záchranné složky i z jiných krajů a států. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) svolal krizový štáb. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) stojí 14 železničních tratí.

Nejvíce postiženými obcemi jsou Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. V Moravské Nové Vsi zničila bouře podle starosty Marka Košuta snad stovkám domů. V místě jsou převrácená auta. Polovina obce Hrušky je podle místostarosty Marka Babisze prakticky srovnaná se zemí. V Lužicích podle místostarosty Jakuba Buchty je zasažená asi třetina obce a je nutná evakuace části lidí do sokolovny. Mikulčice podle starostky Marty Otáhalové vypadají jako po válce. V Mikulčicích bouřka převrátila autobus, podle dostupných informací jsou čtyři zranění. Hejtman Grolich uvedl, že byl v Moravské Nové Vsi, do Mikulčic se ani nedostal.

Jižní Moravu zasáhlo tornádo, jsou oběti na životech. Charita a další nadace vyhlásily sbírku

Poničený kostel sv. Bartoloměje v Hruškách
Autor: Twitter / Martin Sekanina

Na konta sbírek na pomoc zasaženým obcím na Moravě rychle přibývají peníze

Lidé i firmy začínají posílat peněžní dary na odstraňování škod po dnešních extrémně silných bouřích a krupobití na jižní Moravě. Sbírku vyhlásila například Nadace Via prostřednictvím portálu Darujme, peníze bude shromažďovat také Diecézní charita Brno. Před půlnocí se mimořádně sešlo vedení Českobratrské církve evangelické a Diakonie ČCE. Na pomoc v tornádem postiženém regionu jižní Moravy uvolnili 500 000 Kč a vypsali humanitární sbírku. Prostředky lze posílat na účet 2100691426/2010. Pomoci lze i prostřednictvím DMS. Online charitativní sbírku založila i dárcovská platforma znesnáze21. Sbírku vyhlásila také Husitská diakonie Církve československé husitské. Sbírka bude probíhat během bohoslužeb ve všech náboženských obcích a také prostřednictvím sbírkového transparentního účtu: 2501867242/2010, variabilní číslo 200.

Brněnský biskup Vojtěch Cirkle vyhlásil na neděli také mimořádnou kostelní sbírku na pomoc lidem zasaženým katastrofou na jihovýchodní Moravě. "Vyzývám ve farnostech také dobrovolníky, zdravotníky a všechny, kteří by mohli účinně pomoci s odstraněním následků živelné pohromy, aby se zapojili. Děkuji všem, kteří pomohou, všem, kteří přispějí finančně i těm, kteří se za lidi v postižených oblastech modlí," uvedl Cikrle.

Solidaritu vyjádřil brněnskému biskupovi Cikrlemu předseda Konference biskupů Slovenska Stanislav Zvolenský, finanční pomoc na opravu poškozeného kostela v Hruškách přislíbilo zaslat Maďarsko, uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Ozývá se také řada lidí s povzbuzením i finančními dary.

Přes Diecézní charitu Brno mohou lidé posílat peníze na konkrétní účet nebo přispět dárcovskou DMS ve tvaru DMS DCHB 30, 60, 90 poslanou na číslo 87777. 

Lidé a firmy se snaží pomoci také materiálně - nářadí, oblečení nebo plachty na provizorní zakrytí poškozených střech. Nabídky se objevují hlavně na sociálních sítích. Například Rohlík.cz na twitteru uvedl, že ráno zaveze do postižených oblastí základní potraviny i dětské potřeby. Mluvčí telefonního operátora T-Mobile Zuzana Svobodová již ve čtvrtek uvedla, že operátor posílá přes neziskovou organizaci Adra dar pět milionů korun na záchranné práce, základní potřeby pro zasažené domácnosti a odstraňování škod.

Koalice SPOLU pak podle předsedy KDU-ČSL Mariána Jurečky pozastavila kampaň a do postižených oblastí posílá finanční pomoc ve výši 1,5 mil. korun. Nadace ČEZ přispěje deseti miliony korun. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)