Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán potrestal bývalého polského arcibiskupa Gołębiewského za nedbalé prověření zneužívání

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 24. srpna 2021 22:33
Vatikán potrestal bývalého polského arcibiskupa Gołębiewského za nedbalé prověření zneužívání

Arcibiskup Marian Gołębiewski
Autor: Vratislavská diecéze

Varšava/Vatikán - Svatý stolec potrestal někdejšího vratislavského arcibiskupa Mariana Gołębiewského za nedbalost v případě prověřování obvinění ze sexuálního zneužívání. Třiaosmdesátiletý polský duchovní se mimo jiné nesmí účastnit církevních ani světských ceremonií, naopak dostal příkaz k pokání a modlitbě, zveřejnila to dnes vratislavská arcidiecéze.

Vatikán Gołębiewského vyšetřoval kvůli tomu, že nevěnoval během jeho biskupské služby dostatečnou pozornost obviněním ze sexuálního zneužívání v diecézích Koszalin-Kolobrzeg (1996–2004) a arcidiecézi Vratislav (2004–2013). Na základě ukončeného vyšetřování musí penzionovaný arcibiskup v rámci trestu „žít v duchu pokání a modliteb“, zakázanou má účast na veškerých veřejných obřadech. Musí také poslat „příhodnou částku“ Nadaci svatého Josefa, která pomáhá obětem zneužívání, píše se bez bližších detailů v prohlášení.

Římskokatolickou církev v Polsku v posledních letech poznamenala vlna skandálů týkající se sexuálního zneužívání dětí i následné oficiální reakce církevních představitelů, která byla označovaná za necitlivou nebo za pokus o kamuflování údajných provinění. Nedostatečnou reakci polských představitelů církve vyšetřuje Vatikán, který kvůli tomu letos v březnu potrestal i bývalé arcibiskupy Gdaňsku a Kališe.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)