Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kolín nad Rýnem povolí muezziny svolávající k modlitbám

Ze světa / kir / ČTK / 12. října 2021 9:28
Kolín nad Rýnem povolí muezziny svolávající k modlitbám

Ilustrační foto: nová mešita v Kolíně nad Rýnem
Autor: www.archiweb.cz

Kolín nad Rýnem - Kolín nad Rýnem jako první velké město v Německu mešitám povolí svolávání k modlitbě prostřednictvím muezzinů. Radnice sdělila, že to má být znamením respektu a toho, jak si město váží různorodosti. Svolávání k modlitbě se bude moci Kolínem rozléhat vždy v pátek kolem poledne, a to až po dobu pět minut, oznámila dnes mluvčí radnice Katja Reuterová.

Kolínské mešity budou muset žádat o zvláštní povolení k volání muezzinů, které se v dnešní době většinou odehrává prostřednictvím reprodukovaných záznamů. Iniciativa je zatím zamýšlena na dva roky, po jejichž uplynutí má být zhodnocena. Starostka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová rozhodnutí zastupitelů uvítala. Kromě vyzvánění kostelních zvonů budou obyvatelé města slýchat i volání muezzinů, zdůraznila nezávislá komunální politička. Ukazuje to podle ní, že Kolín si "cení různorodosti a žije v ní". "Povolení svolávání muezziny je znamením respektu," podpořila krok už minulý týden na twitteru.

Milionový Kolín nad Rýnem má jednu z nejpočetnějších muslimských komunit v Německu a přibližně 35 mešit. Většina místních muslimů má turecký původ. Zhruba před 60 lety sem přicházela první generace gastarbeiterů, kteří později přivedli i své rodiny.

Jen málo německých měst umožňuje mešitám muezzinské svolávání. Na západě Německa je možné monotónní hlasy služebníků mešit slýchat například ve městech Oer-Erkenschwick nebo Düren.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)