Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hejtman Grolich předal papeži Františkovi kříž z trámů kostela zničeného tornádem

Ze světa / kir / / 29. října 2021 0:53
Hejtman Grolich předal papeži Františkovi kříž z trámů kostela zničeného tornádem

Kostel sv. Jakuba staršího v Moravské Nové Vsi poničený tornádem (výřez fotografie)
Autor: Wikipedia.org / Tadeáš Bednarz / Wikimedia Commons

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) předal ve středu 27. října při generální audienci ve Vatikánu papeži Františkovi kříž vyrobený z trámů kostela, který v červnu v Moravské Nové Vsi poničilo tornádo. V tiskové zprávě to uvedl Petr Holeček z tiskového střediska kraje.

Poničený kostel se podle Holečka stal jedním ze symbolů zkázy v Moravské Nové Vsi. "Stál uprostřed rozvalin bez střechy, stromy kolem byly bez listů. V centru obce změněné k nepoznání se rozkládaly stany humanitárních organizací a pocity zoufalství místních lidí se snažili rozptýlit dobrovolníci z různých koutů země," připomněl Holeček.

Podle něj i přes hromady suti vzhlížela řada obyvatel právě ke kostelu, kde hledala útěchu. "Z jeho pozůstalých střešních trámů vznikly asi dvaceticentimetrové dřevěné kříže. Jeden z nich předal dnes hejtman Jan Grolich papeži Františkovi," uvedl Holeček.

Dalších pět křížů papež požehnal a po návratu je hejtman předá obcím poničeným tornádem. "Kříže vyřezané z trámu kostela v Moravské Nové Vsi zhmotňují naději, že zkázou to nekončí. Obrovská materiální pomoc, sbírky, solidarita a zapojení dobrovolníků z celé země nám ukázalo, že když jde do tuhého, umíme si pomáhat,“ prohlásil Grolich.

Tornádo o rychlosti až 300 kilometrů za hodinu a bouře s kroupami zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Živel poškodil 1200 domů, zhruba 200 z nich muselo jít k zemi. O život přišlo šest lidí. Odhadované náklady na obnovu majetku sahají k sedmi miliardám korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)