Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Předseda ERC a končící synodní senior ČCE vydal poselství k synodálnímu procesu v katolické církvi

Domácí zpravodajství / kir / ERC, red. / 13. listopadu 2021 21:20
Předseda ERC a končící synodní senior ČCE vydal poselství k synodálnímu procesu v katolické církvi

Ilustrační foto: Dominik Duka a Daniel Ženatý
Autor: Člověk a víra / Martina Řehořová

Praha, Brno - Předseda Ekumenické rady církví (ERC) Daniel Ženatý zveřejnil poselství k synodálnímu procesu v římskokatolické církvi, respektive k účasti ekumeny na něm. V jeho úvodu připomněl, že římskokatolická církev se v naší zemi i jinde na světě vydala na novou cestu synodálního procesu, ve kterém chce naslouchat hlasu Ducha svatého ale i hlasům lidským. Tyto hlasy mají co říci k tomu, jakým způsobem římskokatoličtí bratři a sestry žijí své povolání za Kristovy učedníky. „Ekumena může a má být podle přání papeže Františka jedním z těchto hlasů“, píše Ženatý

Ženatý dále uvedl, že arcibiskup Jan Graubner oslovil jménem České biskupské konference církve ERC s žádostí o pomoc při tomto synodním hledání. Této výzvě a prosbě chtějí církve sdružené v ekumenické radě vyhovět zejména na rovině lokální a regionální. „Rád bych vás všechny, bratři a sestry, vyzval k tomu, abyste byli připraveni s otevřeným srdcem a křesťanskou opravdovostí reagovat, pokud se na vás na jakékoli úrovni naši římskokatoličtí bratři a sestry obrátí v rámci svého synodálního hledání. Podle biblického naučení „cokoli děláte, dělejte upřímně, jako by to nebylo lidem, ale Pánu,“ (Kol 3,3) buďme připraveni vydat svědectví o tom, jak v ekumenickém vztahu spolupráci se svými římskokatolickými bratry a sestrami zakoušíme a jak ze svého pohledu vnímáme jejich snahu o to, uskutečňovat ve svých životech a ve společnosti církev Kristovu“, uvádí Ženatý.

V poselství pak na závěr dodává, že svědectví nemá být svým charakterem primárně polemické nebo konfrontační, má být snahou o upřímnou dopomoc poutníkovi, který kráčí na stejné cestě a který k nám vztahuje ruku. „Buďme tedy v křesťanské lásce připraveni tuto podanou ruku podle svých možností přijmout“, uzavírá předseda ERC ve svém poselství.

Poslední týden Daniela Ženatého v předsednictví ERC a celé synodní rady ČCE ve vedení církve 

Jedná se o jedno z posledních poselství synodního seniora Ženatého ve funkci. V letošním roce končí šestileté volební období stávající synodní rady Českobratrské církve evangelické a již příští sobotu 20. listopadu synod uvede do funkce synodní radu novou při bohoslužebném shromáždění v chrámu farního sboru Brno I. (v tzv. Červeném kostele). Nového předsedu si 23. listopadu zvolí i ERC.

Novým synodní seniorem byl synodem zvolen letos v květnu Pavel Pokorný a synodním kurátorem Jiří Schneider. V synodní radě budou i dvě ženy. Synodní rada má podle řádů šest členů a jsou v ní rovnoměrně zastoupeni laici i duchovní, tak, jak to platí o všech orgánech evangelické církve od nejnižší až po nejvyšší úroveň. Synodní rada je výkonný organ synodu, který zasedá jednou ročně, a i synodní rada musí plnit rozhodnutí synodu a každoročně předkládat výčet ze své práce. Usnesení synodu jsou po zasedáních pravidelně veřejně publikována. 

Synodní proces rozhodování je vlastní většině církví sdružených v ERC. Například starokatolíci v České republice mají také synodní radu v jejímž čele stojí biskup, kterého volí synoda celé církve. Patriarchu a vedení Církve československé husitské pak volí cirkevní sněm, Radu Církve bratrské zase celocírkevní konference. 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)