Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež vyzval k placení daní, mají sloužit k ochraně chudých a snížení nerovností

Ze světa / kir / ČTK / 1. února 2022 22:14
Papež vyzval k placení daní, mají sloužit k ochraně chudých a snížení nerovností

Ilustrační foto
Autor: Pixabay.com

Vatikán - Papež František v pondělí vyzval k placení daní a odsoudil daňové úniky. Spravedlivě nastavený daňový systém slouží k rozvoji obecného blaha, k ochraně důstojnosti chudých a ke snižování nerovností, řekl František při setkání se zástupci italské daňové správy. Podle papeže je však nutné, aby využití výnosů z daní bylo transparentní.

"(Zdanění) musí podporovat přerozdělování bohatství, a tím chránit důstojnost chudých a posledních, kteří vždy čelí nebezpečí, že budou zatlačení mocnými," uvedl papež. Vyzval také k ochraně veřejného zdravotnictví hrazeného z daní. "Neměli bychom skončit v placené zdravotnické službě, ve které chudí nemají na nic nárok," dodala hlava katolické církve.

Správa daní se podle papeže Františka musí řídit zákonností, nestranností a transparentností. Ta je podle pontifika nezbytná i při nakládaní s veřejnými prostředky. "Ti, kteří spravují majetek všech, mají tu závažnou zodpovědnost se neobohatit," uvedl František. Podle něj transparentnost může občany podnítit k placení daní, když vidí, že s výnosy stát zachází účelně. Naopak neprůhlednost podle papeže vytváří "podezření a špatnou náladu".

Podle agentury Reuters jsou daňové úniky v Itálii velmi rozsáhlé a státní kasa každoročně přichází podle odhadů o zhruba 100 miliard eur ročně (2,5 bilionu korun). Kritici katolické církve upozorňují, že Vatikán a samotná římskokatolická církve mají v Itálii rozsáhlé a neodůvodněné daňové úlevy, které stojí státní kasu stovky milionů eur ročně. Poukazují například na to, že církev zahrnuje do výjimky z daně z nemovitosti, na kterou mají právo kostely a chrámy, také nemovitosti, které běžně používá pro podnikatelské účely. Podle odhadů největšího italského sdružení nevěřících UAAR tím katolická církev ročně ušetří na 600 milionů eur (14,6 miliardy korun) daní. Tuto daňovou výjimku pro budovy, které církev využívá i pro podnikání, odmítl v roce 2018 také Soudní dvůr Evropské unie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)