Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Moskevský patriarcha si neodsouzením invaze odcizuje pravoslavné na Ukrajině

Ze světa / kir / ČTK, red. / 9. března 2022 11:50
Moskevský patriarcha si neodsouzením invaze odcizuje pravoslavné na Ukrajině

Ilustrační foto: poškozený pravoslavný kostel Moskevského patriarchátu v Žitomyru
Autor: twitter.com

Kyjev, Charkov - Ruský pravoslavný patriarcha Kirill poskytl zatím nejpřímější vyjádření ospravedlňující invazi své země na Ukrajinu. Konflikt označil za součást boje proti hříchu a nátlaku liberální ciziny na pořádání "homosexuálních přehlídek". Svým vystupováním si podle agentury AP odcizuje i ty pravoslavné na Ukrajině, kteří dosud zachovávali věrnost moskevskému patriarchátu.

Kirill, dlouholetý spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, přes početné výzvy pravoslavných i jiných křesťanských duchovních dosud ruskou invazi neodsoudil. Moskevští patriarchové si po staletí nárokují bezpodmínečnou loajalitu autonomní ukrajinské pravoslavné církve. Mnoho ukrajinských kněží, mnichů i prostých věřících zůstalo Kirillovi věrných i po vzniku na Moskvě nezávislé Pravoslavné církve Ukrajiny v letech 2018 a 2019.

Mnozí pravoslavní křesťané na Ukrajině jsou však nyní Kirillovými vyjádřeními zděšeni a loajalitu vůči Moskvě ztrácejí, uvádí AP. Na řadě míst byly poškozeny i jejich kostely. Až 15 ukrajinských diecézí Moskevského patriachátu na Ukrajině povolilo svým kněžím, aby při veřejných bohoslužbách nepřipomínali patriarchu Kirilla. V pravoslavné tradici - která klade důraz na to, aby věřící byli ve společenství se svým božsky ustanoveným hierarchou - je to symbolicky významný krok. Duchovní v nejméně dvou diecézích pak dokonce vyzvali k nezávislosti na moskevské církvi.

"Mnoho našich kněží přestalo připomínat moskevského patriarchu při bohoslužbách," potvrdil mluvčí Ukrajinské pravoslavné církve Moskevského patriarchátu Mykola Danylevyč. Důvod je podle něj zřejmý: "Zrádná otevřená invaze na Ukrajinu je obrovskou chybou Ruska (...) Lidé od patriarchy neslyšeli jasné hodnocení této války a jeho výzvu k zastavení tohoto šílenství."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)