Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolických dní v Německu se se zúčastnily desetitisíce lidí. Dorazili i Češi a Moravané

Ze světa / / Vlastní zpráva /pš / 6. června 2022 9:43
Katolických dní v Německu se  se zúčastnily desetitisíce lidí. Dorazili i Češi a Moravané

Ilustrační foto z ekumenického Kirchentagu
Autor: www.oekt.de/bilder

Stuttgart -

V posledních květnových dnech proběhly v Německu katolické dny (tzv. Katholikentag). Několikadenní setkání účastníků z německojazyčných zemí se koná od roku 1848. Letošní 102. ročník hostilo město Stuttgart, setkání se zúčastnily desetitisíce lidí. Příští setkání je plánované na rok 2024 v Erfurtu. 

Česká biskupská konference vyslala na setkání skupinu, která propagovala především české církevní památky. Ve spolupráci se sdružením Ackermann-Gemeinde měli možnost ubytování také další návštěvníci z Česka.

Motto letošního ročníku akce znělo: „Sdílet život“. Program zahrnoval vedle bohaté duchovní a kulturní nabídky také několik okruhů, které se týkaly angažovanosti křesťanů ve světě. První téma nazvané „Naše víra. Sdílet naději“ se týkalo církve a teologie, ekumeny, mezináboženského dialogu a setkávání. Druhý okruh pojmenovaný “Naše odpovědnost. Sdílet výzvy“ zastřešoval společnost a politiku v Německu a Evropě. Poslední část nazvaná “Naše budoucnost. Sdílet příležitosti“ se týkala celosvětového společenského dění a církve.

Přednášky a příspěvky byly spojené s následnými diskuzemi a workshopy. Jejich témata reflektovala aktuální otázky a problémy života církve:

  • Kdo dnes ještě potřebuje církev? 

  • Zdraví pro všechny národy. 

  • Na cestě k evropské solidaritě? 

  • Jak se žije lidem v Afghánistánu? 

  • Mystika a politika. 

  • Zavřela Evropa oči nad anexí Krymu? 

  • Pracovat férově. 

  • Skutečné náklady našich potravin. 

  • Svoboda náboženství na univerzitě a ve společnosti. 

  • Páry, rituály, církev

  • a mnoho dalších. 

Katolické dny mají svůj základ v římskokatolických laických hnutích 19. století. V současnosti setkání organizuje Centrální komise německých katolíků, která zastupuje laiky a laická sdružení i na německé Synodální cestě.  Její delegáti nedávno podpořili i dobrovolný celibát nebo účast laiků na nominaci biskupů. Celoněmecká setkání se organizují jednou za dva roky a střídají se se sjezdem německých protestantů v rámci Kirchentagu. Několikrát se již konaly i společné ekumenické dny katolíků i evangelíků. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)