Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Emeritní biskup Zollitsch přiznal krytí viníků a liknavost v kauzách sexualizovaného násilí

Ze světa / pvh / Vlastní zpráva / 7. října 2022 21:17
Emeritní biskup Zollitsch přiznal krytí viníků a liknavost v kauzách sexualizovaného násilí

Robert Zollitsch
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Freiburg, Německo -

Robert Zollitsch, bývalý freiburský arcibiskup a předseda DBK (Německé biskupské konference) v letech 2008-2014, podle německého portálu katholisch.de veřejně přiznal, že se v úřadě dopouštěl závažných chyb. Zollitsch sepsal své prohlášení už 31. srpna. Zveřejněno bylo minulý čtvrtek.

Zollitsch se ve svém videoprohlášení obrátil na oběti zneužívání a jejich blízké. Přiznal závažné chyby a vlastní morální selhání, aniž by zmínil konkrétní případy. V devítiminutovém videu (formát PDF zde) prosí oběti a jejich rodiny o odpuštění za další utrpení, které jim jeho jednání způsobilo. Přiznal, že při vykonávání úřadu nepochopil míru a následky zlých činů pro život obětí a nehleděl pravdě do očí. Nechtěl, aby tyto skutečnosti vyšly najevo, a místo toho se snažil “podle církevní tradice a přežité praxe” přijatá obvinění zpracovat “interně”. Šlo mu až příliš o dobro církve a velmi málo o dobro obětí. Jako součást systému neseného kulturou mlčení, diskrétnosti navenek a snahy o vlastní ochranu byl velmi naivní a důvěřivý vůči obviněným osobám. Rád věřil jejich výpovědím a slibům a chtěl provinilcům dát “druhou šanci”. Nebezpečí opakovaného zneužití sám před sebou popíral. Nyní mu záleží na tom, aby se obětem dostalo naslouchání, pozornosti a podpory. 

Zveřejnění zprávy o výsledcích šetření v kauzách sexualizovaného násilí v diecézi Freiburg bylo původně plánováno na letošní duben, posléze odloženo na 25. října a aktuálně se jeho termín odhaduje na duben příštího roku. Zpráva má obsáhnout období od r. 1950. Očekává se zhruba 190 obviněných kněží a jáhnů a 440 obětí. 

To, že Zollitsch je spoluodpovědný za krytí, se od roku 2010 obecně tušilo. On sám nyní poprvé morální spoluodpovědnost přiznává, zdůrazňuje však, že vždy rozhodoval “společně s dalšími kompetentními spolubratry” - s arcibiskupem Oskarem Saierem, s generálními vikáři, oficiály, kanovníky a pomocnými biskupy. Seznam těchto “dalších kompetentních spolubratrů” by mohl eventuelně zahrnovat i současného freiburského arcibiskupa Stephana Burgera, od r. 2007 biskupského oficiála (úředníka, jemuž byl svěřen výkon soudní moci). 

Arcibiskupství Freiburg na Zollitschovo prohlášení reagovalo kladně. Na jeho kritiku ohledně průběhu zpracování (a do značné míry i vlastní obhajobu) rovněž obsaženou ve videu zatím nereagovalo. Zmocněnec při DBK ve věci sexualizovaného násilí Helmut Dieser Zollitschovo přiznání uvítal. Domnívá se, že další emeritní nositelé odpovědnosti v církvi by měli reagovat obdobně. 

Podle vatikánského odborníka Hanse Zollnera je sexualizované násilí v církvi stále víc vnímáno jako problém i v oblastech, kde je tabu jakákoliv zmínka o sexualitě (na rozdíl od Evropy a Severní Ameriky). V zemích jižně od Sahary jsou tímto násilím ohroženy kromě dětí a mladistvých i dospělé ženy. Nezletilé ženy navíc společnost vnímá jako dospělé, jakmile dosáhnou fyzické pohlavní zralosti. Jacinta Odeng, která v Keni vede povinné kurzy pro budoucí duchovní, dodává, že v Africe stále převažuje mínění, podle něhož sexualizované násilí je pouze “problémem Západu”. 

V německé katolické církvi odstartovala velká kauza sexualizovaného násilí v roce 2010. Od té doby církev usiluje o jeho vyšetření. Práce na zpracování jeho rozsahu probíhají v jednotlivých německých diecézích různě. Některá biskupství zprávy již zveřejnila, na jiných práce teprve probíhají. Zveřejněny byly např. v diecézích Cáchy, Berlín, Erfurt, Kolín nad Rýnem, Limburg a München-Freising. Některé diecéze zveřejnily dílčí údaje. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)