Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Dobřanech na Plzeňsku dokončily za více než 23 milionů korun opravu farní stodoly

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 21. prosince 2022 0:46

Dobřany (Plzeňsko) - Šestitisícové Dobřany na Plzeňsku dokončily za více než 23 milionů korun opravu farní stodoly, která dlouhodobě chátrala. Město má objekt na 50 let ve výpůjčce od církve. Vedle radnice a základní školy tak vznikne centrum pro poskytování sociálních služeb - pro občanské poradny a terénní služby, bude také fungovat jako sál pro školu a město. ČTK to řekl starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany). Fara je kulturní památkou. Díky dotacím město zaplatilo z celkové částky jen 7,1 milionu Kč.

"Hledali jsme dlouho dotační titul," uvedl Sobotka. Prvních pět let tam musí být kvůli přísným podmínkám jen centrum sociálních služeb. Následujících 45 let by měla objekt využívat také škola, které chybí aula a vystoupení musí pořádat v tělocvičně a jinde. Je tam sál zhruba pro 120 lidí s dataprojektory, který jde rozdělit na polovinu. Sál by po pěti letech využívalo zastupitelstvo, které dosud zasedá v hasičské zbrojnici.

"Vzniklo to jako vestavba ve stodole. Kvůli památkářům nebylo možné sahat do obvodového zdiva, takže se postavila vevnitř ještě jedna budova. A sousední chlívky se zrekonstruovaly," uvedla místostarostka Jaroslava Umnerová (Aktivní Dobřany). Nové zdivo se propojilo s původním venkovním, vrata do stodoly se zaplnila obrovskými okny. Ještě se doplní vrata na kolejnicích, aby to stále vypadalo jako stodola. Do objektu se vstupuje přes radnici nebo z fary z ulice.

Smlouvu už tam má diakonie, občanská poradna, organizace Domus, Šance a Ledovec, který tam zřídí úplně novou službu. "Takové na půl cesty pro pacienty místní psychiatrické nemocnice, kteří budou mít nějaký výhled, že přejdou do normálního života. Aby se socializovali a zvykli si na samostatný pohyb po městě," řekl starosta. Budou tam chodit na semináře a aktivizační programy a pak se zas vrátí do nemocnice.

"Budeme se o to 50 let starat a pak to církvi vrátíme. Jednak to byla šance něco zachránit, ale zároveň máme dobrou spolupráci s církví. Pokud by přišla nabídka, že nám to prodají, tak to koupíme," dodal Sobotka.

Jde o letošní největší investici města. "Teď ji přebíráme, kolaudujeme a čekáme na dodávku nábytku. První služba by se tam měla začít stěhovat v březnu," uvedl Sobotka. Stavba začala loni, ale dlouho se čekalo na materiál, třeba na okna. "Památkářka řekla, že takhle pěkně opravenou památku ještě neviděla," dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)