Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Charita v Červeném Kostelci vybudovala chráněné bydlení

Kraje: Královéhradecký / / ČTK / 26. dubna 2023 20:42
Charita v Červeném Kostelci vybudovala chráněné bydlení

ilustrační foto: postní kasička
Autor: http://www.acho.charita.cz

Červený Kostelec (Náchodsko) - Oblastní charita Červený Kostelec v areálu u Kafkovy vily v ulici Koubovka vybudovala objekt se čtyřmi byty chráněného bydlení za 14,6 milionu korun bez započtení daně, včetně vybavení. Jde o poslední ze série projektů místní charity, jejichž cílem je soustředit do areálu v Koubovce své terénní a ambulantní služby. ČTK to dnes řekl ředitel kostelecké charity Miroslav Wajsar. Výstavba chráněného bydlení začala v únoru 2022 a skončila na začátku dubna.

"Převzali jsme stavbu od stavební firmy 3. dubna, 1. června by měla být kolaudace, následně slavnostní otevření a doufám, že od začátku července by se mohly začít stěhovat uživatelé služby," řekl dnes ČTK Wajsar.

Stavbu pokryla z 65 procent dotace z evropských fondů a od státu, zbytek nákladů charita platí z vlastních zdrojů. Vlastní stavební práce vyšly na 13,9 milionu korun bez DPH a vybavení stálo 727.000 korun bez započtení daně.

Čtyři byty chráněného bydlení jsou určené pro čtyři až osm lidí, podle toho, jestli byt bude obývat jednotlivec nebo dvojice. "Výběr nemáme ještě provedený. Je to určené pro lidi se zdravotním handicapem, eventuálně v kombinaci se stářím, není to tedy jen pro seniory," řekl ČTK Wajsar.

Loni na jaře kostelecká charita zahájila provoz nového Centra denních a terénních služeb ve zrekonstruovaných bývalých ateliérech sochaře Břetislava Kafky v ulici Koubovka. Tvoří jej mobilní hospic, ambulance paliativní péče se stacionářem léčby bolesti, ošetřovatelská služba a půjčovna pomůcek. Centrum vzniklo nákladem přes 31 milionů korun. Charita tím sociální služby, které využívá přibližně 400 až 500 lidí, sjednotila na jednom místě. Do té doby služby sídlily v několika objektech oblastní charity ve městě.

Rekonstrukcí Kafkových ateliérů, které vznikly za první republiky, charita navázala na otevření denního stacionáře pro zdravotně handicapované se zázemím pro pečovatelskou službu v roce 2020. Všechny služby terénní a ambulantní péče tak má charita nyní soustředěné v areálu Kafkovy vily.

Kostelecká oblastní charita provozuje v Červeném Kostelci především Hospic Anežky České, který vznikl v roce 1995 jako první zařízení svého druhu v zemi.

Hospic je zdravotní a sociální služba, která nabízí pomoc těžce nemocným a umírajícím. Domácí hospic zajišťuje ošetřovatelskou a paliativní péči v domácím prostředí pacienta tak, aby mohl prožít poslední dny svého života doma, důstojně, v kruhu svých blízkých.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)