Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hosté česko-německého pikniku v Domažlicích se sešli u rekordně dlouhého stolu

Kraje: Plzeňský / kir / Ackermann-Gemeinde, red. / 9. srpna 2023 0:56
Hosté česko-německého pikniku v Domažlicích se sešli u rekordně dlouhého stolu

česko-německý piknik v Domažlicích (5.8.2023)
Autor: www.facebook.com/AckermannGemeinde

Domažlice -

V sobotu 5. srpna se na náměstí v Domažlicích uskutečnil česko -německý piknik. Účastníci vytvořili rekord v délce stolu s hosty, který se táhl přes celé náměstí.  V jeden moment u stolů zasedlo více než 383 hodujících hostů. Setkání uspořádalo sdružení Ackermann Gemeinde.

Slavnostní den byl zahájen ranní dvojjazyčnou bohoslužbou v kostele Narození Panny Marie s požehnáním piknikových košů, které byly následně přineseny na náměstí Míru. Zde proběhl hlavní program Česko-německého pikniku. Po zahájení starostou Stanislavem Antošem účastníci přivítali na podiu ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka.

Po 13 hod. proběhla série zajímavých rozhovorů na téma "Češi a Němci – jak vypadá naše společná budoucnost?" 

Na programu byly i dvě komentované prohlídky výstav. V Kulturním centru si zájemci prohlédli výstavu "Pozor, hranice!", o historii života na česko-slovenské hranici od pravěku až po současnost. Dr. Wolfgang Schwarz ze spolku Adalberta Stiftera pak představil výstavu "Vybledlé, ale ne ztracené",  skrze fotografie po stopách šumavské historie.

Součástí slavnosti bylo i divadelní stínové představení "Pták Ohnivák" a koncert klasické hudby s uskupením"Rohrské léto" a Konrádyho dudácká muzika s chodským tancem a zpěvem českých a německých písní.

Spolek Sdružení Ackermann-Gemeinde (SAG) vznikl na počátku roku 1999 v České republice nejdříve jako občanské sdružení. Navazuje na působení německého spolku působícího od roku 1946 nejprve v SRN a později i v Československu - Ackermann Gemeinde (AG se sídlem v Mnichově). Název Ackermann-Gemeinde je odvozen od literárního díla ze 14. stol. "Ackermann aus Böhmen"/"Oráč z Čech" (Vyšehrad, 1994), které napsal Jan ze Žatce, rodák ze západních Čech a notář Nového Města Pražského. Je to dialog člověka se smrtí o životě, o jeho smyslu, o bolesti,.. Zakladatelé Ackermann-Gemeinde byli natolik zasaženi tímto dílem, že po něm pojmenovali své sdružení.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)