Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet

Praktická víra

Farář již nemusí být jen černokabátník

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 19. 10. 2005

Synod Českobratrské církve evangelické dovolil farářům obléknout bílý talár (albu) a štolu v příslušné barvě. Přestože černý talár zůstává "evangelickým standadrem", můžeme se  dožít i doby, kdy farář(ka) "černokabátník(ce)" bude k vidění jen na zažloutlých fotografií ze začátku 21.století. Pro větší oblibu bílé alby se štolou se nejčastěji argumentuje proměnou vnímání barev. Černá je „barvou“ smutku, evokuje spojitost s pohřbem. Radost účastníků bohoslužby spíše vyjadřují pestré barvy. Společenské, a tedy důstojné oděvy již dávno necharakterizuje jen černá a bílá. Důležitý je i ekumenický aspekt umožňující poznávání bohatství jiných liturgických tradic. Podle evangelických teologů není na místě ani obava z nadbíhání katolicismu, který je prý sešněrován kanonickými předpisy. Ústup od "černé mody" ale nebude jistě tak jednoduchý. Historicky černý talár - původně akademický oděv přirostl mnohým evangelíkům k srdci i k tělu, a tak rychlé převlékání kabátu nebude nijak snadné.  

Křesťanství v zahraničí

Biskup Malý navštívil inkognito Čínu

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 13. 9. 2005

Teologie a duchovní texty

Panna Marie je i obyčejná dívka z Nazareta

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 16. 8. 2005

Praktická víra

Učit se, učit se, učit se, řekl klasik

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 3. 8. 2005
Teologická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vypisuje přijímací řízení  pro prezenční bakalářské a magisterské obory (Náboženská výchova a etika; Pastorační asistence, Teologie) a pro kombinované obory bakalařské i navazující magisterské (Náboženská výchova a etika; Pastorační asistence, Učitelství náboženství a etika). Zájemci o studium mohou podat přihlášky do 12. srpna 2005. Dále fakulta otevírá široké spektrum kurzů celoživotního vzdělávání.

Areopag

První sněm katolíků po 150 letech je u konce

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 20. 7. 2005
Magazín ChristNet publikoval rozhovor s účastníkem Plenárního sněmu římsko a řecko-katolické církve. Jednalo se o rozhovor anonymní, protože autor odpovědí (nazvěme jej pan/-í X) si z osobních důvodů nepřál zveřejnění svého jména. Je třeba  zdůraznit, že se nejedná o žádný zlý anonym a měli bychom se spíše zamyslet nad prostředím, které mezi křesťany panuje. Přetvářka, nedůvěra či strach z toho, že za svoje otevřené názory budu mít problémy dobrou vizitku církvi neudělá. Po přečtení zajimavé protireakce Jiřího Zajíce musím ale také přiznat, že za některými tvrzeními pana-í X může být i částečná neiformovanost a zklamání...

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024