Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Polský

Ze světa

Polský "disidentský" kněz má znovu zákaz vyjadřovat se v médiích

ČTK / 19. 11. 2017 18:42

Polský duchovní a novinář Adam Boniecki, který dlouhá léta řídil polské vydání vatikánského listu l'Osservatore Romano, než se stal šéfredaktorem prestižního katolického časopisu Tygodnik Powszechny, má opět zakázáno vyjadřovat se v médiích. Stalo se tak poté, co řečnil na pohřbu Poláka, který se minulý měsíc upálil ve Varšavě na protest proti nynější konzervativní vládě, napsal opoziční list Gazeta Wyborcza.

Domácí zpravodajství

Cenu Paměti národa dostal i katolický kněz František Lízna

Vlastní zpráva / 18. 11. 2017 13:26

Cenu Paměti národa dostal i katolický kněz František Lízna Političtí vězni 50. let František Suchý, Mária Matejčíková a František Lízna a vězeň koncentračního tábora a partyzán Otto Šimko. Čtyři lidé, kteří se dokázali vzepřít totalitní moci, převzali 17. listopadu Ceny Paměti národa. Mezi oceněnými je i katolický kněz František Lízna, který patří k lidem, s nimiž komunistický režim neměl slitování.

Domácí zpravodajství

Prezident Zeman: O zdanění restitucí by se mělo diskutovat. Podle předsedy Senátu nikoliv

ČTK, red. / 16. 11. 2017 22:39

Prezident Zeman: O zdanění restitucí by se mělo diskutovat. Podle předsedy Senátu nikoliv O zdanění restitucí majetku odebraného za komunismu by se mělo vážně diskutovat. Uvedl to dnes prezident Miloše Zeman v pořadu TV Barrandov Týden s prezidentem. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nedávno řekl, že chce zdanit peněžitou část církevních restitucí, což je podmínka komunistů pro podporu vlády ANO.

Ze světa

Zástupci Prahy, Senátu a studentů přijeli do Vatikánu „lobovat“ za světové setkání mládeže v Praze

ČTK / 16. 11. 2017 17:49

Zástupci Prahy, Senátu a studentů přijeli do Vatikánu „lobovat“ za světové setkání mládeže v Praze Papež František se včera ve Vatikánu při generální audienci setkal s českou delegací, v níž byli mimo jiné primátorka Prahy Adriana Krnáčová, kardinál Dominik Duka či skupina studentů Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Cílem cesty bylo podpořit žádost o pořádání světového setkání křesťanské mládeže v roce 2022, o něž se česká metropole uchází.

Domácí zpravodajství

Církve považují restituce za uzavřené. Pro židovské obce je hranicí počátku křivd Mnichovská dohoda

Vlastní zpráva / 15. 11. 2017 11:35

Církve považují restituce za uzavřené. Pro židovské obce je hranicí počátku křivd Mnichovská dohoda Andrej Babiš přišel v posledních dnech se dvěma návrhy: Zdanit dosud nevyplacené finanční náhrady za restituce a převést záležitosti církví pod ministerstvo financí. Ekumenická rada církví ani Česká biskupská konference nemají zájem o restitucích znovu jednat.  Federace židovských obcí by se případnému znovuotevření diskuse nebránila. Z jejich pohledu restituce nebyly vypořádány dle skutečných škod, proto, že se rozhodující doba začala počítat od 25. února 1948, nikoli od Mnichova.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)