Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Deník: Kněz Tvrdoň nastoupil trest za sexuální zneužití

Domácí zpravodajství

Deník: Kněz Tvrdoň nastoupil trest za sexuální zneužití

ČTK, red. / 3. 12. 2016 21:56

Bývalý havlíčkobrodský kněz Erik Tvrdoň nastoupil do vězení v Hradci Králové. Respektoval tak výzvu havlíčkobrodského soudu a zahájil výkon tříletého trestu za zneužití čtyř žen a nezletilé dívky. Součástí trestu je i pětiletý zákaz práce s dětmi. Ihned si však může podat žádost o podmínečné propuštění, více než polovinu trestu si totiž odpykal ve vazbě. Informuje o tom páteční Deník.

Ze světa

Slovensko zpřísní podmínky registrace církví

ČTK / 2. 12. 2016 1:13

Slovensko zpřísní podmínky registrace církví Slovensko od příštího roku zpřísní podmínky registrace církví. Rozhodl o tom včera parlament. Návrh předložili poslanci vládní nacionalistické Slovenské národní strany (SNS), kteří změnu zdůvodnili snahou zabránit spekulativním zápisům dalších církví a náboženských společností s cílem získat peníze od státu.

Domácí zpravodajství

Adventní roráty, stále populárnější po celé republice. Na Hradě budou začínat kvůli omezením později

ČTK, red. / 28. 11. 2016 9:36

Adventní roráty, stále populárnější po celé republice. Na Hradě budou začínat kvůli omezením později K rorátům, které jsou českým specifikem a nemají v evropské kultuře obdobu, se lidé dříve scházeli téměř v každé farnosti. Roráty (z latinského rorate, "rosu dejte") představují specifickou podobu ranních bohoslužeb v době adventní. Kvůli nedávno zavedeným přísnějším bezpečnostním opatřením na Pražském hradě budou letos po dlouhé době začínat roráty až od 6:30, v neděli od 8:30.

Ze světa

Rwanda požaduje od Vatikánu omluvu za roli katolíků v genocidě

ČTK / 28. 11. 2016 9:20

Rwanda požaduje od Vatikánu omluvu za roli katolíků v genocidě Rwandská vláda vyzvala Vatikán, aby se omluvil za roli katolické církve v genocidě ve Rwandě v roce 1994, kdy extremisté z řad většinových Hutuů zavraždili během několika měsíců kolem 800.000 menšinových Tutsiů. Rwandská katolická církev, k níž se tehdy hlásila většina obyvatel země, byla blízká extremistickým Hutuům a někteří její kněží a další členové se na masakrech přímo podíleli.

Ze světa

Podle oficiálních statistik v Norsku roste počet muslimů i katolíků, luteránů ubývá

ČTK / 26. 11. 2016 0:34

V Norsku v posledních několika letech výrazně vzrostl počet lidí, kteří se hlásí ke katolické církvi či k muslimskému vyznání. S odvoláním na data místního statistického úřadu o tom včera informovala agentura AP. Členů tradiční norské luteránské církve naproti tomu ubývá.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024
Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)