Ve druhé části prezidentské ankety jsme oslovili osobnosti z oblasti vědy, politiky a kultury, které se hlásí k víře či s ní sympatizují. Otázka zůstala stejná: Koho budete volit a proč, resp. koho nebudete volit a proč. Zde jsou odpovědi:

 

doc. Martin C. Putna, literární historik, Fakulta humanitních studií UK

Rodem Schwarzenbergů jsem se odborně zabýval několik let (zejména písemným dílem otce Karla Schwarzenberga) a jeho samého znám dlouho. O jeho osobních kvalitách zbytečno mluvit, ty jsou zřetelné. Mrzí mě sice jeho angažmá v této vládě a nelíbí se mi zcela současný styl kampaně (proto jsem dlouho váhal mezi ním a Dienstbierem), ale bez chyb a hříchů, jak známo, byl jen ten Jediný, totiž Spasitel. Karel Schwarzenberg není spasitel, ale ani se tak netváří. Karel Schwarzenberg bude dobrý prezident této země.


Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, člen Sociálně-náboženské platformy ČSSD

Sociální demokracie doporučuje všem občanům zvážit podporu ve 2.kole prezidentských voleb Miloši Zemanovi jako kandidátovi, který není spojen s asociální politikou současné pravicové vlády. Tímto doporučením se budu řídit.


Jiří Grygar, astrofyzik

Budu volit Karla Schwarzenberga, jenž pokračuje velmi zdatně v tradici svých předků, kteří byli českými vlastenci. Sám se během období čtyřicetileté komunistické poroby velmi zasloužil o podporu českého exilu v době, kdy jsme se stali prakticky nesvéprávnou sovětskou kolonií. Jeho angažmá po převratu ve prospěch obnovy demokratických tradic českého národa i mezinárodního postavení České republiky považuji rovněž za příkladné. Navíc má báječný smysl pro humor.

Nebudu volit Miloše Zemana zejména kvůli neprůhlednosti jeho sponzorské podpory a žádosti, aby ho v prezidentské volbě podpořili komunisté, jakož i pro jeho dřívější škodlivé působení ve vrcholné české politice a trapné bonmoty na úrovni 4. cenové skupiny.

prof. Václav Hořejší, ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR, profesor Přírodovědecké fakulty UK

S největší pravděpodobností ve druhém kole volit nepůjdu - nevyhovuje mi žádný ze dvou kandidátů. V prvním kole jsem volil J.Dienstbiera a doufal jsem, že postoupí do druhého kola proti M. Zemanovi. Bohužel se tak nestalo.

Přece jen by asi bylo lepší, kdyby nakonec zvítězil K. Schwarzenberg, i když k němu mám mnoho výhrad. Fascinuje mě, jak intenzivní mediální kampaň způsobila, že značná část veřejnosti p. Schwarzenberga doslova miluje. Jako milované bytosti mu pak odpouštějí i to, co by u jiného považovali za neodpustitelné (usínání na veřejnosti, problémy se srozumitelným vyjadřováním, působení v krajně nepopulární vládě). Je to podobný iracionální nekritický vztah, jaký mnozí měli k V. Havlovi a počátkem 90. let k V. Klausovi.


Pavel Bělobrádek, předseda KDU–ČSL

Předsednictvo KDU-ČSL i přes výhrady k politice TOP 09 a současné vlády ČR doporučuje svým členům a voličům, aby podpořili Karla Schwarzenberga ve druhém kole prezidentské volby. Stejně tak se i Z. Roithová vyjádřila, že na Hradě nechce M. Zemana.


František Bublan, senátor, zakladatel Sociálně-náboženské platformy ČSSD

Volba mezi dvěma kandidáty, kteří postoupili do druhého kola, je pro mne velmi těžkým rozhodováním. Ani jeden z nich nebyl mým kandidátem v kole prvním. Sčítám negativa obou osobností z jejich minulého politického působení a odhaduji, zda a jak by se mohli projevovat v případě, že zasednou na prezidentskou židli.

Rád bych viděl do duše panu Schwarzenbergovi, když zvedal ruku pro Drábkovy a Kalouskovy asociální zákony, stejně tak bych rád viděl do mysli panu Zemanovi, jaký bude mít vztah k levici, ke které se hlásí. Nebudu dávat žádné doporučení, ani svoji vlastní pozici, neboť na ni mám ještě několik dní čas. Budu bedlivě sledovat jejich vystupování a hodnotit především lidskou stránku a dopad jejich postojů na politický vývoj v příštích letech.


prof. Pavel Říčan, psycholog, emeritní profesor UK

Beru to zčásti psychologicky. Schwarzenberg působí autenticky, jako člověk, který říká, co si myslí. Má vynikající inteligenci, vtip a noblesu. Lidé, kterým osobně hodně důvěřuju a kteří ho dobře znají, jako je Ivan Klíma nebo Jiřina Šiklová, mi garantují, že je to i slušný člověk.

Po Klausovi Zemana, to je jako z bláta do louže. Mazaný, to ano. Ale skrytě agresivní, neupřímný a spojený s pochybnými lidmi. Šlouf prý je „v důchodu“! V mafii se přece do důchodu nechodí.


doc. Ivan Štampach, religionista, Univerzita Pardubice

V prvním kole prezidentské volby jsem hlasoval pro Jiřího Dienstbiera. Politický program sociální demokracie pokládám za nejbližší křesťanské sociální etice.

Ve druhém kole je těžké rozhodování. Karel Schwarzenberg je spojen se současnou vládní politikou, která je nepřijatelná nejen eticky a politicky, ale i ekonomicky. Vede k destrukci české ekonomiky. Schwarzenberg jako místopředseda této vlády nese plnou odpovědnost za asociální vládní reformy, které s vládou předkládá a v parlamentu hlasováním podporuje. Programové body, ke kterým se hlásí Miloš Zeman, jsou blízké sociálně-demokratickému programu, tedy programu evropského, demokratického, sociálního a právního státu, který je společným dílem křesťanů a sekulárních humanistů. Tento politik je však osobně méně věrohodný. 

Váhám mezi dvěma variantami, vím určitě, že můj hlas nedostane Schwarzenberg. Doporučuji těm, kdo nemohou s dobrým svědomím podpořit žádného z obou kandidátů, jít do volební místnosti a použít neplatný hlas.


prof. Petr Moos, prorektor ČVUT

Svůj hlas dám Karlu Schwarzenbergovi s vírou, že tím podpořím větší noblesu a nadhled na Pražském hradu. Odmítám populismus a urážlivé vystupování jeho protikandidáta a naopak si vážím skutečnosti, že volbou K. Schwarzenberga vzroste naděje důstojnějšího zapojení naší země do pozitivních procesů v Evropě.


Otakáro Maria Schmidt, filmař

Pravice a levice je pro mě spíše než politologické hledisko hledisko mravní. Pravé je to, co směřuje ke Kristu a vše, co s tím morálně souvisí – tedy pravost a pravicovost je to, když politik sám praktikuje a politicky prosazuje křesťanské hodnoty a Desatero. To je tedy „pravičák“ a nemusí být samozřejmě příslušník strany, která to má v názvu, ale v programu, který opravdu naplňuje.

Politika je však paleta názorových odstínů, není nikdy černobílá a volby jsou obvykle zvolením menšího zla, protože v demokracii máme mít pocit, že si jako lid svobodně volíme mezi dobrem a zlem, ale sám sebe se ptám, nebyly nejlepším společenským uspořádáním jezuitské redukce v Jižní Americe v 18. století, které byly rozprášeny na nátlak panovníků a volnomyšlenkářů? Jednalo se vlastně o jakousi teokracii - důmyslný ekonomický, sociální a vzdělávací systém.

Pro mě by byl ideální presidentský kandidát Dominik kardinál Duka.


Jiří Zajíc, pedagog a publicista

Volit samozřejmě půjdu, i když moje kandidátka (celkem očekávatelně) do druhého kola nepostoupila.

Vítězství Miloše Zemana by znamenalo potvrzení toho, že ani 90% nespokojenost občanů této země s politickou situací nemá v praxi dostatečnou sílu na to, abychom tyto poměry změnili. Tedy další prohloubení skepse, cynismu a vlády těch, kteří “v tom umějí chodit”.

Proto budu volit Karla Schwarzenberga. Nejsem jeho nekritickým fanouškem, protože nemůžu přehlédnout, že se svou podporou Kalouskovi & spol. rovněž určitým způsobem podílí na současné mizerii, ale současně vůbec nepochybuju o tom, že v roli prezidenta by naší zemi skutečně pomohl a že by se i “odstřihl” právě od těch politiků, kteří na jeho důvěryhodnosti parazitují.

První díl ankety naleznete zde