Doufám, že pan prezident bude skutečný ateista

Procentuální zastoupení ateistů v evropských zemích
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Nově zvolený český prezident Miloš Zeman o sobě tvrdí, že je tolerantním ateistou.

Do nového úřadu mu popřál pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka slovy: "Přeji novému prezidentovi, aby byl úspěšný ve snaze posílit jednotu našeho národa. Očekávám, že jako státník si bude vědom své odpovědnosti za naši zemi, dokáže ji důvěryhodně reprezentovat v zahraničí a bude se při svém působení opírat o morální zásady vlastní naší evropské tradici." K tomuto přání se připojil i olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

 V co doufám já? Doufám, že nový pan prezident bude skutečným ateistou, jak sám o sobě tvrdí. Opravdový ateista se totiž nechová vůči víře svých spoluobčanů ani pohrdavě a ani posměšně. Ateista totiž věří v neexistenci Boží. Tato jeho víra vychází z jeho osobní a vlastní zkušenosti. Sám se musel odpovědně a často namáhavě dopracovat k svému postoji vůči otázce Boha. Ví tedy, že se jedná o složitou cestu, a váží si jí i u těch, kteří odpovědně zastávají přesvědčení opačné. Skutečný ateista není anti-teista, skutečný ateista ví, že je zbytečné se hádat o Bohu. Skutečný ateista věří v to, že Bůh není, a k těm, co věří, že Bůh je, má paradoxně velice blízko.

Německý filozof Herbert Schnadelbach hovoří dokonce o zbožném ateistovi, který není proti Bohu, nic neodmítá, nic nepopírá, on prostě ví, co má a co nemá (tedy spíše co nemá). Doufám tedy, že pan Miloš Zeman svůj ateismus myslí vážně a že si ho jenom nenamlouvá. O tom ale budou svědčit jeho slova a činy v roli hlavy státu, který sám o sobě tvrdí, že je ateistický. Nechme se překvapit…

Článek byl převzat s laskavým souhlasem z blogu autora na serveru Lidovky.cz. Autor je katolický kněz, který se věnuje především středoškolské a vysokoškolské mládeži.