Zoufalství křesťanů v Sýrii

Klášter ve starokřesťanském syrském městě Malúla
Autor: Wikipedia.org / Yuber / Wikimedia Commons

Ve stále obtížnější situaci jsou syrští křesťané. Koncem ledna navštívila delegace předních syrských duchovních Washington a dopodrobna vylíčila hrůzy, které věřící v Sýrii zažívají, píše nezávislý americký novinářský server Gatestone Institute.

Nejhůře se k nim chovají povstalci, a nejen islamističtí. Občanská válka představuje pro syrské křesťany doslova existenční hrozbu. 

Křesťanství začalo v Sýrii trpět už v 7. století za expanze islámu. Většina věřících se mu musela podrobit. Muslimové jim vypálili kostely a kláštery, vyvlastnili půdu a řadu tradičních křesťanských komunit skoro vyhladili. 

Historické zkušenosti mohou vysvětlovat, proč mnoho syrských křesťanů stále podporuje Asadův režim, ale hodně jich také přešlo k opozici. Islamističtí povstalci je však nerozlišují a páchají zločiny proti lidskosti jak proti bojovníkům, tak nevinným civilistům, píše dále Gatestone Institute

Už loni v dubnu zajali zahraniční bojovníci z Čečenska řeckého pravoslavného arcibiskupa a syrského pravoslavného arcibiskupa a o jejich osudu není dodnes nic známo. Před několika měsíci se rebelové zmocnili 13 řádových sester z kláštera v Malule. Vypálili v oblasti na čtyřicet kostelů, ostřelovali křesťanské školy, zabili několik studentů a popravili řadu křesťanů jen kvůli jejich víře. 

Půl milionu křesťanů vyhnali z domova a dalších 300.000 jich ze Sýrie uprchlo. Ti, kteří zůstali, jsou v nebezpečí života a pod hrozbou zabití jsou nuceni konvertovat k islámu. V provincii Raká museli křesťané slíbit, že budou povstalcům vyplácet islámskou daň z hlavy. 

Zločinů se však dopouštějí i bojovníci Svobodné syrské armády, kterou podporuje Západ. Jeden křesťan, jenž přežil masakr svých souvěrců v městě Jakubíja, potvrdil, že tato armáda popravila nejméně šest jeho druhů, které podezřívala z podpory Asadova režimu. 

Gita Zbavitelová je redaktorkou Českého rozhlasu Plus (http://www.rozhlas.cz/plus/portal/)