Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež sloužil mši v Aperecidě pro dvě stě tisíc věřících

Ze světa / juml / ČTK / 24. července 2013 21:10
Papež sloužil mši v Aperecidě pro dvě stě tisíc věřících

Papež se soškou Panny Marie v Aparecidě
Autor: rio2013.com

Rio de Janeiro/Aparecida - Papež František dnes zavítal na nejvýznamnější poutní místo Brazílie a sloužil mši v mariánské bazilice v Aparecidě. Bohoslužby se přímo v chrámu zúčastnily tisíce lidí a další desetitisíce věřících se shromáždily před bazilikou.

Římský pontifik si Brazílii, kde se nyní konají Světové dny mládeže, zvolil jako cíl své vůbec první zahraniční cesty. Pro rodáka z Argentiny jde od březnového zvolení do čela katolické církve o první návrat na domovský kontinent.

Již při příletu do Aparecidy davy příznivců papeže vítaly nadšeným křikem doprovázeným vyzváněním všech místních zvonů. Předtím, než zahájil mši, pomodlil se František u sošky Panny Marie z Aparecidy, která je patronkou Brazílie.

Během bohoslužby se nejvyšší představitel katolické církve obrátil k přítomným věřícím s několika tématy. Promluvil například o narůstajícím pocitu osamění, který může zvláště mladé lidi vést k zaměření na "pomíjivé idoly", před nimiž varoval. "Je pravdou, že v současnosti se do jisté míry každý včetně našich mladých lidí cítí přitahován mnoha modlami, které zaujímají místo Boha a zdánlivě nabízejí naději: peníze, úspěch, moc, potěšení," řekl František.

Křesťan je veselý, nikdy není smutný

Zdůraznil rovněž význam mariánského kultu a pozitivního přístupu k životu. "Křesťan je veselý, nikdy není smutný. Nemůže být pesimistou," pronesl František, načež se dočkal mohutného aplausu.

Papež si návštěvu Aparecidy osobně vymínil: v Latinské Americe je úcta k Panně Marii pro katolíky obzvláště důležitá a papež jako Argentinec má k mariánskému kultu také velmi blízko. Aparecidu navštívil už v roce 2007 jako arcibiskup Buenos Aires, ve stejném roce tu byl i Františkův předchůdce v papežském úřadu Benedikt XVI.

Podle místních médií se před bazilikou v Aparecidě shromáždilo asi 200.000 věřících, kteří přišli Františka pozdravit. Na bohoslužbu do baziliky se však dostalo jen asi 15.000 z nich, a proto mnoho lidí navzdory chladnému počasí před bazilikou čekalo už od úterního večera. Nakonec se však dostalo i na ty, kteří dovnitř nebyli vpuštěni a před chrámem v pláštěnkách čelili dešti. František k nim před odjezdem z Aparecidy promluvil z balkónu kostela a naposledy odkázal k Panně Marii. "Zapomíná nějaká matka na své děti? Ona na nás nezapomíná!" zvolal k nadšeně tleskajícím davům a nad hlavu zvedl sošku místní patronky.

Na papežovu bezpečnost dohlíželo dnes asi 5000 policistů a vojáků. Bezpečnostní opatření byla zpřísněna poté, co se v neděli ve městě našla podomácku vyrobená nálož.

Po mši František poobědval s církevními hodnostáři a učinil vstřícné gesto směrem k ostatním církvím, když objal místního imáma a rabína. Poté nastoupil zpáteční cestu do Ria de Janeiro, kde chce ještě dnes večer navštívit františkánskou nemocnici, kde se léčí drogově závislí.

Aparecida, město s 35.000 obyvateli, má pro brazilské katolíky zvláštní význam. Místní rybáři z nedalekého přístavu totiž v roce 1717 z vody vytáhli sošku Panny Marie, k níž se předtím modlili za velký úlovek. Kolem sošky v nově založené osadě Aparecida vznikl kult a roku 1930 byla Panna Marie z Aparecidy prohlášena patronkou Brazílie. Bazilika v Aparecidě je největší mariánskou svatyní na světě, vejde se do ní na 40.000 lidí. Celkem ale poutní místo každoročně navštíví asi sedm milionů věřících.

Plné znění homilie papeže Františka v Aparecida

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)