Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Islamisté zaútočili na starokřesťanskou syrskou obec

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 5. září 2013 14:27

Damašek/Londýn - Bojovníci teroristické Fronty an-Nusrá v noci na dnešek zaútočili na historickou západosyrskou obec Malúla, kterou drží jednotky pravidelné syrské armády. Lokalita, která je kandidátem na zápis do seznamu světového dědictví UNESCO, na několik hodin padla do rukou islamistů. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na informaci exilových syrských organizací v Londýně.

Křesťanská obec Malúla leží asi 60 kilometrů od Damašku. Muslimskými obyvateli je obydlena jen asi ze čtvrtiny, většina místních lidí hovoří biblickou aramejštinou.

Útok začal sebevražedným atentátem namířeným proti armádnímu postu, boje trvaly celou noc až do dnešního rána. Vyděšení obyvatelé vesnici opustili v obavách, že islámští radikálové budou ostřelovat jejich obydlí. O případných obětech či škodách se zprávy ze Sýrie nezmiňují.

Malúla je považována prakticky za poslední jazykový aramejský ostrov. Jazyk, kterým údajně hovořil Ježíš, se v obci vyučuje, v místním katolickém kostele se pořádají i bohoslužby v aramejštině. Jazyk v horské vesnici přežil tři tisíce let díky odloučenosti od ostatního světa.

V období před občanskou válkou Malúlu navštívilo ročně 12.000 zahraničních turistů. Aramejsky se hovoří i ve dvou menších sousedních obcích. Kromě nich už mizející řečí mluví podle expertů jen hrstka lidí v Izraeli a Íránu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 134)