Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Súdánská křesťanka odsouzená k smrti prý bude propuštěna

Ze světa / juml / ČTK / 23. června 2014 16:01
Súdánská křesťanka odsouzená k smrti prý bude propuštěna

Súdánská lékařka Meriam Ishag na svatební fotografii s manželem
Autor: Facebook.com / Gabriel Wani

Chartúm - Súdánský soud dnes nařídil propuštění 27leté ženy odsouzené minulý měsíc k trestu smrti za konverzi ke křesťanství. Informovala o tom agentura Reuters. Případ Meriam Ishagové vyvolal silné mezinárodní protesty.

Odvolací soud dnes vyhověl stížnosti a zrušil předchozí rozsudek, podle kterého měla být žena popravena oběšením. Vykonání trestu však bylo zároveň odloženo o dva roky, aby se tehdy těhotná Ishagová mohla starat o dítě, které se jí později ve vězení narodilo. Při porodu byla prý spoutána řetězy.

Meriam se narodila muslimskému otci, který však s rodinou údajně nežil. Matka ji prý vychovala jako ortodoxní křesťanku. Zatčena byla již v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo neuznává její sňatek s křesťanem za právoplatný. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Od února je s ní v cele i její první dítě - dvouletý syn.

Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května. Předtím dostala možnost se vrátit k islámu, což ale odmítla.

Velvyslanectví západních zemí a ochránci lidských práv rozsudek kritizovali. Při návštěvě súdánského ministra zahraničí v Praze trest za nepřijatelný označila i řada českých politiků. Pod petici organizace Amnesty International žádající jeho zrušení se podepsalo více než půl milionu lidí.

Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)