Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Malý povede bohoslužbu za zemřelé uprchlíky. V Římě si připomenou Světový den migrace u kříže z lodi

Domácí zpravodajství / kir / ČBK / redakce / 14. ledna 2016 12:34
Malý povede bohoslužbu za zemřelé uprchlíky. V Římě si připomenou Světový den migrace u kříže z lodi

Ilustrační foto - Uprchlíci připlouvají na italský ostrov Lampedusa
Autor: Flickr.com / Sara Prestianni

Praha / Vatikán - Komunita Sant´Egidio pořádá eucharistickou bohoslužbu za uprchlíky, kteří zemřeli na cestě do Evropy. Celebrovat ji bude 20. ledna od 18.30 hodin biskup Václav Malý v kostele sv. Václava v Praze ve Vršovicích. Bohoslužbu doprovodí Smíšený sbor při kostele sv. Václava a doplní výstava věnovaná uprchlíkům s názvem „Lidé na cestě“.

O tři dny dříve se v neděli 17. ledna na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu shromáždí několik tisíc lidí. Za přítomnosti kříže vyrobeného ze dřeva lodi z italské Lampedusy a požehnaného v roce 2014 papežem Františkem si zde připomenou Světový den migrantů a uprchlíků. Účastníci následně projdou Branou milosrdenství a zúčastní se liturgie ve Svatopetrské bazilice. Ke Světovému dni migrantů a uprchlíků, který je letos součástí Roku milosrdenství, napsal papež František své poselství nazvané „Migranti a uprchlíci jsou pro nás výzvou. Odpověď dává evangelium milosrdenství“. Poukazuje v něm na dramatickou situaci mnoha lidí, kteří byli donuceni opustit své země.

„Lhostejnost a mlčení otevírají cestu ke spolupachatelství, když jako diváci sledujeme smrt kvůli utonutí, zeslábnutí, násilí a ztroskotání. Ať už v malých, či velkých rozměrech, ztráta byť i jediného lidského života je vždy tragédií. Migranti jsou našimi bratry a sestrami hledajícími lepší život, jiný než je chudoba, hlad, vykořisťování a nespravedlivé rozdělování zdrojů naší planety, jež by měly patřit všem rovným dílem. Netouží snad každý po zlepšení svých životních podmínek a po získání čestného a legitimního životního standardu, který by pak sdílel se svými drahými,“ ptá se papež František.

V roce 2015 při pokusu překonat Středozemní moře na cestě do Evropy zahynulo více než 3700 lidí. Tragická bilance vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnil úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Očekává se, že tento rok bude situace ještě horší.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)