Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František navštíví příští rok Litvu, Lotyšsko a Estonsko. O Česku zatím neuvažuje

Ze světa / kir / ČTK, red. / 23. listopadu 2017 9:07
Papež František navštíví příští rok Litvu, Lotyšsko a Estonsko. O Česku zatím neuvažuje

Papež František
Autor: Bohumil Petrík

Vilnius -

Papež František navštíví příští rok Litvu, Lotyšsko a Estonsko. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na prezidentské úřady těchto tří zemí. Tři pobaltské země slaví příští rok 100. výročí vyhlášení nezávislosti.

"Rozhodnuto už je, ale oficiálně to bude oznámeno v prosinci," řekla dnes novinářům ve Vilniusu k návštěvě papeže litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Prezidentka dodala, že návštěva papeže se zřejmě uskuteční na podzim. První cestu papeže Františka do Pobaltí potvrdili též mluvčí prezidentů Lotyšska a Estonska, jak uvedla pobaltská agentura BNS.

Všechny tři pobaltské země byly po vyhlášení nezávislosti v roce 1918 samostatné do roku 1940, kdy je okupoval a posléze anektoval Sovětský svaz. Znovu nezávislými se staly po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991.

Litvu, Lotyšsko a Estonsko navštívila naposledy hlava katolické církve v roce 1993, kdy tam zavítal papež Jan Pavel II., jenž byl původem z Polska.

Papež a Česká republika

Přiští rok 100. výročí založení slaví i bývalé Československo. Prezident Zeman se také snažil pozvat papeže na návštěvu ale v souvislosti s výročím vypálení Lidic. Katolický kněz a profesor Tomáš Halík následně varoval před zneužitím tohoto pozvání ve volební kampani. Minulý týden pak papeže navštívila česká delegace v čele s kardinálem Dominikem Dukou, zastupci Senátu a pražského magistrátu. Cílem jejich návštěvy byla snaha o podporu přídelení pořadatelství pro světové setkání mládeže Praze v roce 2022, což prakticky znamená i účast papeže. V této době by ale Františkovi bylo již 85 let. Kardinal Duka napsal o svém setkání s papežem článek na svůj blog.

Papež zatím návštěvu Česka neoznámil. Představitel katolíků též do České republiky, na rozdíl od pobaltských zemí, přijel poměrně nedávno. V roce 2009 to byl předchůdce Františka Benedikt XVI.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)