Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soukromé a církevní školy si stěžují na nespravedlivé odměňování

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 13. prosince 2017 21:07
Soukromé a církevní školy si stěžují na nespravedlivé odměňování

Strakova akademie, sídlo české vlády
Autor: Wikipedia.org / Packa / Creative Commons

Praha -

Nastupující ministr školství Robert Plaga (ANO) by měl vyřešit rozdíl ve zvyšování příjmů učitelů ve veřejných a neveřejných školách. Řekli to zástupci církevního a soukromého školství, které dnes oslovila ČTK. Podle nich není spravedlivé, že učitelé v církevních a soukromých školách dostávají přidáno pomaleji. Doufají, že se podaří navýšit rozpočet na příští rok o peníze na dorovnání platů učitelů v letošních posledních dvou měsících.

Platy pedagogů ve veřejném školství v posledních letech skokově vzrostly, naposledy v listopadu o 15 procent. Zatímco ve veřejných školách fungují platové tabulky, v případě soukromých a církevních škol dostávají učitelé mzdu, na které se dohodnou se zřizovatelem. Neveřejné školy dostávají od státu peníze pro zaměstnance na základě porovnání s výdaji srovnatelných veřejných škol. V odměňování učitelů soukromých a církevních škol se tak růst příjmů podle současného zákona naplno promítne až od začátku roku 2019.

Navyšování platů: problém pro nestátní a církevní školy

"Listopadové navyšování způsobilo v praxi naprosté většině našich členských soukromých škol velké problémy, protože tlak zaměstnanců i soukromých škol na obdobné navýšení jejich mezd byl veliký," řekla ČTK Pavla Katzová ze Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska. Pro zachování srovnatelné výše mezd a platů proto podle ní některé školy musely čerpat peníze ze svých rezerv, nebo zvyšovat školné.

Na to, že by mělo ministerstvo řešit rozdíl mezi financováním veřejného a neveřejného školství, upozornili v listopadu také účastníci konference církevního školství. "Vítáme celospolečenskou shodu na potřebě navýšit finanční ohodnocení pedagogů. Považujeme však za nespravedlivé, že se toto navýšení ze strany státu již několik let projevuje ve financování církevního školství s přibližně ročním zpožděním," uvedli ve společném prohlášení.

Podle Martina Čecha ze Sekce církevního školství České biskupské konference by pomohlo například vypsání rozvojového programu na podporu mezd v soukromém a církevním školství. Katzová ale upozornila, že by takový program nebyl nárokový, a problém by tak systémově neřešil. "My předpokládáme, že nová vláda otevře budoucnost financování segmentu soukromého a církevního školství," uvedla.

Navýšení rozpočtu zamítl školský výbor sněmovny

Oba upozornili na to, že soukromé a církevní školy by v příštím roce měly dostat navíc 131 milionů korun, které odpovídají růstu platů učitelů v letošním listopadu a prosinci. Částku vyčíslilo ministerstvo školství, návrh na navýšení rozpočtu 2018 o tyto peníze ale minulý týden zamítl školský výbor. Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) již avizovala, že se bude snažit prosadit změnu při podrobném projednávání rozpočtu.

"To je mandatorní výdaj, to církevní a soukromé školství musí dostat, i kdyby pozměňovací návrh v Poslanecké sněmovně neprošel," míní Čech. Zástupci soukromých a církevních škol proto podle Katzové zaslali premiéru Andreji Babišovi (ANO) dopis, ve kterém ho žádají, aby peníze zajistil. "Viděli bychom jako nešťastné, aby těch mandatorních 131 milionů korun bylo bráno na úkor třeba platů ve vysokém školství, nebo pomůcek ve veřejných školách," dodal Čech.

Podle statistik ministerstva školství pracovalo v minulém školním roce na zhruba tisícovce mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol, které patří církvím nebo soukromníkům, zhruba 13.600 učitelů. Celkem je v Česku asi 155.000 pedagogů. Pro regionální školství bylo v letošním rozpočtu vyčleněno 94,5 miliardy korun, pro církevní školství 1,5 miliardy Kč.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)