Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet

Křesťanství v zahraničí

Znamení doby – naděje a odboj

Jiří G. Kohl, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 31. 10. 2012

Praktická víra

Ještě jednou o memorandu

Jiří G. Kohl, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 31. 3. 2011

Katolická církevMemorandum německy mluvících profesorek a profesorů katolické teologie zveřejněné v únoru 2011 se neobjevilo z čistajasna. Německá biskupská konference vyzvala ústy svého předsedy, arcibiskupa Dr. Roberta Zollitsche v září loňského roku k otevřenému dialogu o tom, co je potřeba v církvi znovu zdůraznit, obnovit nebo změnit. Memorandum teologů je příspěvek k tomuto ohlášenému, ještě nezačatému dialogickému procesu. Protože situace katolické církve v Německu a situace v Česku se v mnohém ohledu podstatně odlišují, může si český katolík utvořit o zaměření memoranda nepatřičný dojem.

Areopag

Žádné tažení proti Benediktu XVI. se nekoná

Jiří G. Kohl, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 15. 2. 2009
Již nadpis tohoto textu napoví pozornému čtenáři, že se zde zřejmě jedná pokus, uvést některá tvrzení Ignáce Pospíšila na reálnou rovinu. Jeho článek z 5.2.2009 „Tažení proti Benediktu XVI.“ je silně emocionálně naladěn. Proto nebudu s jeho argumentací polemizovat, jenom se pokusím doplnit některé informace a tím umožnit čtenáři, aby si o tom, co se kolem papeže, Vatikánu a Říma od 24. ledna 2009 děje, udělal vlastní úsudek.

Praktická víra

Patří Bratrstvo sv. Pia X. do církve?

Jiří G. Kohl, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 9. 2. 2009

Lidé

Zemřel významný muž Druhého vatikánského koncilu

Jiří G. Kohl, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 13. 1. 2009
V pátek 12. prosince 2008 zemřel v New York City devadesátiletý jezuita Avery Dulles, jeden z velkých amerických teologů 20. století. Kardinál Dulles byl ve Spojených státech významným rozšiřovatelem myšlenek Druhého vatikánského koncilu. Tento koncil zdůraznil, že církev není samoúčel, ale že má poslání pro svět. Uskutečňovat tohoto poslání je záležitostí všech pokřtěných. Zesnulý kardinál zanechal rozsáhlé dílo, se kterým se Evropa ještě bude muset zabývat.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024