Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Architekturu polských kostelů a dílo Davida Vávry představí pražské galerie

Kultura

Architekturu polských kostelů a dílo Davida Vávry představí pražské galerie

ČTK, www.gjf.cz / 17. 3. 2017 11:11

Výstava s názvem Architektura sedmého dne v pražském Centru současného umění DOX od pátku 17.března ukáže historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989. Kostely vznikaly i přes odpor komunistického státu vůči náboženství. Po zvolení Poláka Jana Pavla II. papežem v roce 1978 a po vzniku hnutí Solidarita v roce 1980 se stalo stavění kostelů kromě projevu náboženské víry výrazem odporu ke komunistickému režimu. Zejména hnutí Solidarita vyvolalo vlnu zakládání nových kostelů. Od konce druhé světové války bylo v Polsku postaveno 3780 kostelů, více než v jakékoliv jiné evropské zemi.

Ze světa

Charita ČR založila pobočku v Iráku, pomáhá v Mosulu

ČTK / 17. 3. 2017 9:55

Charita ČR založila pobočku v Iráku, pomáhá v Mosulu Humanitární organizace Charita ČR založila první vlastní pobočku v Iráku. V nejbližší době se chce soustředit na poskytování akutní pomoci obyvatelům města Mosul, kde irácká armáda postupně vytlačuje bojovníky samozvaného Islámského státu. ČTK to dnes sdělila mluvčí Charity ČR Anna Matysková.

Ze světa

Dnes uplyne 6 let od začátku konfliktu v Sýrii. Poutníci do Aleppa dorazí do Sarajeva

cirkev.cz, Diakonie ČCE, red. / 15. 3. 2017 10:26

Dnes uplyne 6 let od začátku konfliktu v Sýrii. Poutníci do Aleppa dorazí do Sarajeva Ve středu 15. března uplyne 6 let od začátku konfliktu v Sýrii. Charita, Diakonie, Adra a další humanitární organizace připomínají, že v důsledku války zhruba 13,5 milionu Syřanů potřebuje nutně humanitární pomoc, 5 milionů lidí muselo opustit zemi a víc než 2 miliony syrských dětí nemohou chodit do školy a vzdělávat se. Magazín Christnet také v lednu informoval o pochodu pro Sýrii, který se vydal o Vánocích z Berlína. Poutníci překročili již pátou hranici a koncem března plánuji připomenout podobný osud Allepa a Sarajeva.

Ze světa

František navštíví Kolumbii, zvažuje se i cesta do Egypta a Jižního Súdánu

cirkev.cz / 14. 3. 2017 11:15

František navštíví Kolumbii, zvažuje se i cesta do Egypta a Jižního Súdánu Papež František navštíví ve dnech 6. – 11. listopadu letošního roku Kolumbii. Zvažuje se i cesta římského biskupa do Egypta. Informace podle serveru cirkev.cz zveřejnilo Tiskové středisko Svatého stolce. Koncem února František také oznámil svůj úmysl navštívit Jižní Súdán společně s primasem anglikánské církve Justinem Welbym.

Ze světa

Soud EU: Zaměstnavatelé mohou zakazovat náboženské symboly, tedy i křížky a islámské šátky

ČTK, red. / 14. 3. 2017 11:06

Soud EU: Zaměstnavatelé mohou zakazovat náboženské symboly, tedy i křížky a islámské šátky Zaměstnavatelé v Evropské unii mohou svým pracovníkům zakazovat nosit viditelné náboženské symboly, tedy i islámské šátky. Rozhodl to dnes podle zahraničních tiskových agentur Evropský soudní dvůr. Posuzoval případ, který se týkal dvou muslimek z Belgie a jedné z Francie, které byly kvůli šátku propuštěny z práce.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)