Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet

Církev dnes

AFP: Církev by si neměla hrát na obleženou pevnost

Daniel Raus, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 8. 4. 2010

Francouzská agentura AFP se tento týden vrátila k pedofilním skandálům v katolické církvi – a tvrdí, že ta by si neměla hrát na obleženou pevnost. Bylo by to známkou slabosti. Podle vatikánologů jsou potřebné reformy. Za překvapivé považuje agentura silné gesto kdysi druhého nejmocnějšího muže Vatikánu kardinála Sodana, který před nedělní mší vysílané televizemi do celého světa ujistil Benedikta XVI. o podpoře veškeré církve.

Praktická víra

Muslimští rodiče prý chtějí zabít dceru - křesťanku

Daniel Raus, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 15. 9. 2009
Nevím, jestli víte, co je to zabíjení ze cti" - těmito slovy začíná článek na internetových stránkách amerických novin Wall Street Journal . Říká je 17letá Rifka Bary, která se s rodinou přestěhovala do Spojených států ze Srí Lanky v roce 2000. Rifka je čtyři roky tajnou křesťankou, ale v červenci se rozhodla utéct z domova. Bojí se o svůj život, pokud by rodiče zjistili, že "odpadla od islámu". Rifka tedy pokračuje: "Tahle víra - nevím, jestli mi rozumíte - je úplně jiná, než si myslíte".

Praktická víra

Problematická deklarace Rady OSN pro lidská práva

Daniel Raus, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 17. 4. 2009

Praktická víra

Blair: Politici se musí věnovat náboženství

Daniel Raus, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 8. 4. 2009
Bývalý britský premiér Tony Blair napsal mimořádně zajímavý článek pro politický časopis New Statesman . Zabývá se v něm otázkou, jež ho pronásledovala hlavně ke konci jeho vlády - zda a nakolik mají politici mluvit o své osobní víře. Jeho dnešní odpověď stojí za pozornost. Tvrdí totiž, že političtí vůdcové by se měli věnovat náboženství podstatně více, neboť jednotlivé víry ještě nikdy nehrály ve světovém dění takovou roli, jako v současnosti.

Křesťanství v zahraničí

Rozhovor s tureckým premiérem

Daniel Raus, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 12. 8. 2008

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024