Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Papež po setkání se Su Ťij vyzval k respektování všech etnických skupin v Barmě

Ze světa

Papež po setkání se Su Ťij vyzval k respektování všech etnických skupin v Barmě

ČTK / 28. 11. 2017 14:16

Papež František dnes v barmské metropoli Neipyijtu vyzval k respektování práv všech etnických skupin žijících v Barmě a prohlásil, že v zemi je zapotřebí vést náboženský dialog. Barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij po setkání s papežem slíbila hájit v zemi lidská práva a zajistit bezpečnost pro všechny občany. Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij čelí mezinárodní kritice kvůli tomu, že přehlíží tažení barmské armády proti menšinovému muslimskému etniku Rohingů na severu země, které OSN již dříve označila za etnickou čistku.

Domácí zpravodajství

CVVM: Největší důvěru z institucí má armáda, nejmenší církve

ČTK / 28. 11. 2017 11:42

CVVM: Největší důvěru z institucí má armáda, nejmenší církve Z institucí veřejného života má největší důvěru lidí v Česku armáda a policie, většina věří ještě soudům a bankám. Naopak nejmenší důvěru vzbuzují církve, tisk, televize a neziskové organizace. Vyplývá to z říjnového průzkumu, jehož výsledky ČTK poskytlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ze světa

Španělští biskupové kritizovali katalánský separatismus a nový zákon o sexuálních menšinách

ČTK / 28. 11. 2017 9:55

Španělští biskupové kritizovali katalánský separatismus a nový zákon o sexuálních menšinách Katolická církev ve Španělsku kritizovala deklaraci nezávislosti, kterou před měsícem vyhlásil katalánský regionální parlament. Španělská biskupská konference  zároveň vyzvala své biskupy a kněze - hlavně ty katalánské -, aby se neangažovali v politických otázkách. Za fundamentalistický a inkviziční pak na svém zasedání označila návrh zákona proti diskriminaci osob s menšinových sexuálním zaměřením.

Ze světa

Radikální islamisté cílí poslední dobou i na vyznavače mystického súfismu

ČTK / 28. 11. 2017 9:37

Radikální islamisté cílí poslední dobou i na vyznavače mystického súfismu Při pátečním nejhorším teroristickém útoku v dějinách Egypta zahynulo přes 300 lidí. Nebyla první taková akce na vyznavače mystického směru islámu súfismu. Ve většině muslimských zemí byl súfismus přijímán a praktikován po mnoho staletí bez omezení.

Domácí zpravodajství

Český stát a církev chtějí převézt z Vatikánu ostatky kardinála Berana

ČTK / 28. 11. 2017 9:20

Český stát a církev chtějí převézt z Vatikánu ostatky kardinála Berana Česko chce převézt z Vatikánu ostatky kardinála Josefa Berana, který byl po smrti v římském exilu v roce 1969 pohřben jako jediný Čech ve svatopetrské bazilice. Český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík poslal v září dotaz kardinálovi Pietrovi Parolinovi, který je státním sekretářem Svatého stolce a hlavním papežovým diplomatem, zda by bylo možné ostatky vyzvednout a převézt domů. Vošalík připouští, že dotaz má naději na úspěch.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 136)