Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
OSN: Arcibiskup a prezident Kiska vystoupili proti chudobě. Zeman brojil proti migraci a terorismu

Ze světa

OSN: Arcibiskup a prezident Kiska vystoupili proti chudobě. Zeman brojil proti migraci a terorismu

Vlastní zpráva / 22. 9. 2017 10:41

Vatikánský sekretář pro mezinárodní vztahy arcibiskup Paul Gallagher uvedl na zasedání Valného shromáždění OSN, že boj proti nucené práci, otrokářství a obchodu s lidmi patří mezi důležité priority papeže Františka. Slovenský prezident Andrej Kiska pak z tribuny Valného shromáždění OSN označil sobectví a úzké národní zájmy za hlavní překážku rozvoje lidstva. Český prezident pak na rozdíl od prezidenta Kisky mluvil o uprchlících jen jako o migrantech a opakoval svoji částo pronášenou tezi, že není přijatelné ani přijímat migranty, jelikož s uprchlickou vlnou přicházejí do Evropy i teroristé.

Ze světa

Evangelíci vyhlásili sbírku na oběti znásilnění v Kongu

e-cirkev.cz, red. / 22. 9. 2017 9:48

Evangelíci vyhlásili sbírku na oběti znásilnění v Kongu Znásilnění je v Kongu používáno jako válečná zbraň, a to jako zbraň velmi ničivá. Cílem není uspokojení sexuální touhy, ale zmrzačení žen, které přináší rozklad celých komunit, v nichž jsou ženy často hlavní ekonomickou silou. Obětmi jsou nejen dospělé ženy, mladé i staré, ale také dívky včetně kojenců. O této situaci mluvil na nedávném valném shromáždění Světového luterského svazu dr. Mukwege, který v roce 1999 založil v Kongu nemocnici poskytující pomoc těmto obětem. Práci nemocnice financuje nadace Panzi Foundation, kterou se synodní rada Českobratrské církve evangelické rozhodla podpořit vyhlášením mimořádné sbírky.

Výběr Christnetu

Židé slaví Nový rok 5778

Vlastní zpráva / 21. 9. 2017 17:47

Židé slaví Nový rok 5778 Židovská komunita slaví Nový rok, konkrétně 5778. V tento den se podle tradice otvírá Boží Kniha života a smrti, do níž bude na příští rok zapsán osud každého člověka. Rodiny se vrátí ze synagogy a při slavnostní večeři máčejí chleba do medu jako výraz přání, že nový rok bude sladký, uvedl pro server Lidovky.cz Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze.

Ze světa

Papež: Církev bude mít nulovou toleranci vůči zneužívání dětí

ČTK / 21. 9. 2017 17:30

Papež: Církev bude mít nulovou toleranci vůči zneužívání dětí Papež František se zavázal, že katolická církev tvrdě zakročí proti kněžím, kteří znásilní či budou sexuálně obtěžovat děti. Biskupy, kteří o zneužívaní budou vědět, ale zamlčí ho, budou rovněž čekat tvrdé postihy. Uvedla to dnes agentura AP. Papež se poprvé setkal s komisí, která bojuje proti zneužívání nezletilých v katolické církvi.

Ze světa

Lyonský arcibiskup stane před soudem, měl tajit zneužívání dětí

ČTK / 20. 9. 2017 16:44

Lyonský arcibiskup stane před soudem, měl tajit zneužívání dětí Lyonský arcibiskup Philippe Barbarin bude souzen za to, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním. Barbarina, který patří k nejvlivnějším členům francouzského episkopátu, francouzská prokuratura obvinila z toho, že trestné činy v případu starém více než 25 let záměrně nenahlásil.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)