Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Kostnický koncil skončil před 600 léty. Odsoudil Husa i Jeronýma a ukončil papežské schizma

Ze světa

Kostnický koncil skončil před 600 léty. Odsoudil Husa i Jeronýma a ukončil papežské schizma

ČTK / 24. 4. 2018 9:09

Rokovaly zde špičky tehdejší světské a církevní moci. Nikdy předtím se přitom na podobné akci nesešlo tolik účastníků a žádný z církevních koncilů netrval tak dlouho. Kostnický koncil, během kterého byl odsouzen a upálen Jan Hus a Jeroným Pražský, trval tři a půl roku a počet obyvatel městečka na březích Bodamského jezera se rozrostl z asi 8000 nejméně na trojnásobek. Koncil, který skončil před 600 lety, 22. dubna 1418, vyřešil 40 let trvající papežské schizma, nepovedlo se ale provést zásadní reformy církve. 

Domácí zpravodajství

Beranovy ostatky byly uloženy do hrobky. Biskup Malý přirovnal kardinála ke sv. Vojtěchovi

ČTK / 24. 4. 2018 8:55

Beranovy ostatky byly uloženy do hrobky. Biskup Malý přirovnal kardinála ke sv. Vojtěchovi V katedrále svatého Víta v Praze byly v pondělí ve 20:00 uloženy ostatky kardinála Josefa Berana, někdejšího pražského arcibiskupa a politického vězně dvou totalitních režimů. Podvečernímu uložení předcházela bohoslužba, kterou vedl pomocný pražský biskup Václav Malý.

Domácí zpravodajství

Lidé v Praze přivítali kardinála Berana po padesátiletém exilu

ČTK / 21. 4. 2018 15:52

Lidé v Praze přivítali kardinála Berana po padesátiletém exilu V Praze dnes věřící, zástupci církví i poutníci přivítali kardinála Josefa Berana, jehož ostatky se do vlasti vrátily po téměř padesátiletém spočinutí v exilu. Úsilí o repatriaci ostatků dovršil letos na jaře svým povolením papež František, který k dnešnímu ceremoniálu zaslal českým věřícím dopis. Bohoslužbě ke cti sv. Vojtěcha, úzce spjatého s kardinálem Beranem, předsedal v poledne v katedrále sv. Víta pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Domácí zpravodajství

Smuteční procesí doprovází ostatky kardinála Berana do katedrály

ČTK / 21. 4. 2018 11:28

Smuteční procesí doprovází ostatky kardinála Berana do katedrály Procesí s ostatky kardinála Josefa Berana se po 10:00 vydalo ze Strahovské baziliky směrem na Hradčany. Rakev s ostatky veze pohřební vůz tažený šesti starokladrubskými vraníky, v zástupu jdou biskupové a další duchovní, maltézští rytíři, orlové, sokolové, rodina kardinála Berana, poutníci a zástupci akademické obce. Začal tak hlavní den slavnostního přivítání kardinála Berana ve vlasti.

Ze světa

Ministr Šmíd diskutoval ve Vatikánu o neschválené smlouvě s ČR. Dnes se vrací s Beranovou rakví

ČTK / 20. 4. 2018 16:08

Ministr Šmíd diskutoval ve Vatikánu o neschválené smlouvě s ČR. Dnes se vrací s Beranovou rakví Do Prahy budou dnes letecky z Vatikánu dopraveny ostatky kardinála Josefa Berana. Posledního rozloučení se v Římě zúčastnila i česká delegace složená ze zástupců katolické církve i státu, která ostatky na cestě do vlasti doprovodí. Vede ji ministr kultury  demisi Ilja Šmíd (za ANO), jenž dnes jednal s vatikánským státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem a sekretářem pro styky Richardem Gallagherem mimo jiné o bilaterární smlouvě.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 121)