Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Křtů dětí průběžně ubývá, počet křtů dospělých se ale nesnižuje

Domácí zpravodajství

Křtů dětí průběžně ubývá, počet křtů dospělých se ale nesnižuje

cirkev.cz, ar / 17. 4. 2018 21:20

V průběhu posledních let se počet pokřtěných dětí ve střední Evropě snižuje. Stejně tak je tomu i v rámci České republiky, ačkoliv v tuzemsku je pokles minimální. Nejvyšší počty pokřtěných vykazovala katolická církev u nás po revoluci až do roku 2000. Současně došlo k poklesu porodnosti, díky čemuž byla v polovině 90. let křtěna dokonce až čtvrtina všech živě narozených dětí do jednoho roku

Domácí zpravodajství

V brněnské diecézi pokryjí sbírky větší část rozpočtu než příjmy od státu

ČTK / 16. 4. 2018 8:41

V brněnské diecézi pokryjí sbírky větší část rozpočtu než příjmy od státu Brněnské biskupství získalo v roce 2016 poprvé více peněz do svého rozpočtu od věřících, než činil příspěvek od státu. Kostelní sbírky a dary daly dohromady 164 miliony korun, což bylo 34 procent přijmu. Od státu jako příspěvek zejména na platy duchovních biskupství dostalo 147 milionů korun, což bylo 30 procent příjmů; mzdy jsou největší položkou v nákladech. Ekonom brněnského biskupství Petr Zelenka novinářům řekl, že snahou biskupství bude příspěvků od věřících získávat víc; ten státní se každoročně o pět procent snižuje a v roce 2030 skončí. "Naše bohatství jsou lidé, není to majetek," uvedl.

Domácí zpravodajství

Pro ostatky kardinála Berana poletí armádní speciál. Delegaci povede Stropnický

ČTK / 15. 4. 2018 16:18

Pro ostatky kardinála Berana poletí armádní speciál. Delegaci povede Stropnický Koncem příštího týdne budou do Prahy z Říma převezeny ostatky kardinála Josefa Berana, jež jsou dosud pohřbeny v tamní svatopetrské bazilice. Vládní delegace vedená ministrem zahraničí v demisi Martinem Stropnickým (ANO) do Vatikánu odletí ve čtvrtek, ve středu cestu projedná kabinet. V delegaci by měli být i zástupci ministerstva kultury a Kanceláře prezidenta republiky, cesta by bez nákladů na let měla činit půl milionu korun.

Ze světa

Papež: Pochybil jsem při posuzování sexuálního zneužívání v Chile

ČTK / 13. 4. 2018 14:43

Papež: Pochybil jsem při posuzování sexuálního zneužívání v Chile Papež František v listu zveřejněném ve středu uvedl, že "vážně pochybil" při posuzování sexuálního a psychického zneužívání mladistvých politicky vlivným knězem v Chile. Oběti zneužívání pozval do Vatikánu, kde je chce požádat o odpuštění.

Domácí zpravodajství

Beranovy ostatky budou převezeny do vlasti 20. dubna, rozezní se zvony

ČTK, red. / 13. 4. 2018 14:38

Beranovy ostatky budou převezeny do vlasti 20. dubna, rozezní se zvony Vládní speciál přiveze ostatky kardinála Berana do vlasti v pátek 20. dubna. Kardinálova repatriace je podle kardinála Dominika Duky aktem s velkým významem pro celou společnost. Připomněl, že Beran byl pronásledování nejen za své církevní, ale také občanské postoje.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)